Общество

Д-р Стоил Апостолов пред Знаме: Многото болни сред медицинския персонал са най-голямото предизвикателство

Написано от Пещераинфо

По време на петата вълна в МБАЛ „Проф. д-р Димитър Ранев“

Изключени хладилници – една от мерките за пестене на ток

На двойно изпитание са подложени днес болниците у нас заради по-високите сметки за ток и газ в разгара на петата вълна на пандемията от коронавирус. За това как се справят в пещерската МБАЛ „Проф. д-р Димитър Ранев“, поговорихме с нейния управител д-р Стоил Апостолов.

Ето как той отговори на въпросите на „Знаме“:

– Каква е ситуацията по отношение на Ковид-19 при вас, д-р Апостолов?

– Най-големите трудности при нас произтичат от високия брой на заболелия медицински персонал – лекари, сестри и санитари. Свободни легла към момента има, но няма кой да работи, няма кой да ги обслужва. Леглата не решават проблема в случая. Персоналът е решаващ.

Но да не забравяме, че това е петата вълна, което означава, че този филм сме го играли вече четири път и все сме успявали да се справим. Да се надяваме, че ще успеем и сега.

– А болните повече ли са?

– Не се усеща такава тенденция. Остават по две-три свободни легла на седмица, което говори, че пациентите с коронавирус не са повече.

Наблюденията са, че до болница стигат главно хора, при които има забавяне на диагностиката и лечението. Т. е. консултирали са се с лекар на по-късен етап и по-късно са започнали терапия. Или пък са провеждали самолечение. При другите коронавирусната инфекция като че ли протича по-леко.

– Как противодействате на повишените разходи на болницата заради по-високите сметки?

– Болницата е на газ. Очакваме януарската сметка, предполагаме, че завишението ще е два или три пъти в сравнение с декемврийската. Декемврийската сметка за ток беше двойно по-висока. Януарската още не е дошла.

Ограничили сме потреблението, като сме изключили електроуреди, имам предвид хладилници, които се ползват от персонала и болните за съхранение на храна. Оставили сме само хладилниците за лекарства и медицински нужди, които се използват в лабораториите и в отделенията. Това е, което можем да направим.

 

 

Коментари