Вашите сигнали

Д-р Лиляна Кавръкова – Право на отговор

Написано от Пещераинфо

За  пореден, но явно не за последен,  път  Фейсбук замазва реалната картина на случващото се в Пещера. Преди повече от два месеца съвсем мотивирано изложих позицията си  относно  точно този референдум, а не за референдумите като демократично право по принцип.Позицията ми, както и на цялата група на ГЕРБ , не се е променила нито на йота.Тогава си понесохме порцията помия и не би трябвало да сте изненадани от гласуването ни, нито да ни коментирате. Типично във ваш стил подхванахте останалите общински съветници, които не клекнаха, за да ви се харесат и за да не ги оплюете. Един, втори, трети…и въпреки всичко качихте снимките на групата от ГЕРБ и другите с типичните за вас гнусни коментари. Да ви кажа ли какво постигнахте?  От светулка на светулка кацнахте на горския на фаса. И тъй като вече сте там, започвам:

Първо, за всичките години, които живея в този град, не съм видяла нито един паднал, седнал, легнал или наведен пещерец , за да му се налага да се изправя. Следователно, императивно използваният от вас възвратен глагол ИЗПРАВИ СЕ в Пещера увисва във въздуха. “Императивен“ не е равно на „император“, за каквито явно се мислите, размахвайки пръст заканително и нареждайки кой какво да прави.

Второ, не е вярно, че на 9.06. трябваше да определим само дата и че нищо не зависи от нас. Защо тогава бяхме там? Ще се опитам да обясня на хората в града, които упорито заблуждавате. Законът за участие на гражданите в местното управление в частта Местен референдум започва от чл. 26 и завършва с. чл. 43. Цели 43 члена, не само постоянно цитираните от вас чл. 26, т.2 и чл. 27. Още повече – чл. 26 започва с т. 1, която гласи: „На местен референдум се решават въпроси от местно значение, които Законът е предоставил в компетентността на органите на местното самоуправление“ , сиреч Общинския съвет. Как така тогава нищо да не зависи от нас?  ( Никой от Инициативния комитет не ни е потърсил преди стартирането на подписката.) За да стане още по-ясно, ето определението за КОМПЕТЕНТНОСТ: „Съвкупност от знания, умения, нагласи и поведения за постигане на резултати от изпълнителя на дадена длъжност“. И когато вземем решение по некомпетентност, Законът го определя като нищожно.

И сега питам : кой средно интелигентен човек все още ще твърди, че е в нашата компетентност законно построена, изпълнена по всички правила и норми, вече работеща инсталация?  Точно никой! Питахме Инициативния комитет по кой член от кой закон да стане това. В отговор получихме общи приказки и лозунги. Ако инсталацията е такава, за каквато я представяте, защо първо не сезирахте компетентните органи? Защо не дойдохте да я видите, да питате? Защото не ви интересува истината, важното е да изпълните задачата. Така и не представихте доказателства и документи, никакви.

Третият от зададените въпроси е пълен правен нонсенс.  Да задължим кмета да изпълнява задълженията си ! Ако инсталацията е замърсител, къде е бил той досега, нали е избран да работи за общината? И пак питам – по кой закон? И тук в отговор няма такова животно.

Да, ние общинските съветници сме там, за да работим за всички граждани, в това число имащите право на глас около 18 000. Уважение заслужават и тези 2 447 реално подкрепили референдума в подписката, но и останалите 15 500, които са против, въздържали се или просто нямат отношение. Тях вие през цялото време пренебрегвате.Или щом си мълчат няма проблем? Във втората част от клетвата се кълнем да спазваме Конституцията и законите на страната. И когато отказахме да ги нарушим, отново се изсипаха тонове помия. Питам кой от гражданите би толерирал закононарушители?

Колкото до „платени“, „купени“, „продадени“ – оставям без  коментар – там вие сте по-компетентни. След като сте убедени в правилността на действията си, можехте да изчакате решението на съда. Но къде ти! Трябва да мачкате, обиждате, наранявате, да определяте поведението ни като „позорно“.  Явно не знаете значението и на тази дума. Иначе нямаше да я употребите нито веднъж. А ПОЗОР е: Срамно, унизително положение, което предизвиква презрение, или безчестие, омраза, ненавист,очерняне,  зложелателство. Е, нека хората от общината решат кое е позорът тук!

Относно „стената на срама“. Откакто ме качихте на „стената на плача“, заедно с хора, които много уважавам, лично на мен ми е все едно къде ще ме поставите точно вие. Пролях много сълзи, недоумявайки как хора, на които съм помагала винаги, спретнаха тази унизителна кампания срещу мен. Това е минало, вече не плача. Когато ставаш ортак с Дявола, пътят е само един – към Ада, а вие си го избрахте сами. Сега само ви съжалявам, приемам всичко с насмешка, дори не се ядосвам.  И когато ме плюете, знам, че е против уроки.

Аз не мога да си позволя лукса да нарушавам законите, защото нито има кой да ме издържа, нито г-н Борисов ще дойде да ме защитава безплатно, понеже съм си седяла на главата, когато съм гласувала, или съм се поддала на натиск и заплахи. Нямам нищо против да ме сравнявате с животни, но когато пишете за мен , не се гледайте в огледалото! Аз не съм мишок – никога не съм се крила. Не съм търтей – работя, откакто се помня и не използвам хората. Не съм и хлебарка – нито съм дребна, нито отблъскваща. Ще ви помогна – аз съм слон ( апропо, защо решихте, че съм толкова безобидна и да се захванете с мен?), който месеци наред  упорито дърпате за опашката, а с последните си действия вкарахте в стъкларски магазин. Многократно съм писала – градът е малък, хората тук са задружни, работливи и гордо  ИЗПРАВЕНИ и аз съм горда, че съм част от тях. Те са мъдри и рано или късно достигат до истината. А тя винаги е някъде там – Група хора с претенции за елитарност се провалиха с гръм и трясък  и се опитаха да припишат неуспеха си на общинските съветници.

Адмирации за достойните хора, представляващи  поне 99  процента от всички живеещи в тази мултиетническа, толерантна и жива общност, устремена към бъдещето!

Оставам с уважение

Ваша д-р Лиляна Кавръкова

М. юни 2020 година

P.S.   И както винаги заставам с името зад всяка изписана по-горе буква. Въпреки това , когато ме захапете, не забравяйте рефрена си , че това не съм го писала аз. Толкоз!

Коментари