Институции

Доц. Киров: Няма законов механизъм личен лекар да заяви, че не може да работи с даден пациент

"Няма законов механизъм, по който личен лекар може да заяви, че не може да работи с даден човек и е добре той да не е в неговата пациентска листа". Това заяви в предаването „Преди всички“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той припомни, че от години предлагат това да се уреди законово.
„Причините за това може да са в лекаря, може да са и в пациента. Имали сме сигнали от колеги за пациенти, които са агресивни, заплашвали са ги без основание. Официално уреден полезен ход няма. Трябва да има реципрочност в отношенията между две страни, които имат някакво взаимодействие, не може едната да е в привилегировано положение“, коментира той.

Доц. Киров подчерта, че Сдружението е единственото, което е дало становище в периода на обществено обсъждане на Наредбата за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, която регламентира начина за сключване на полици за причинени вреди в следствие на виновно неизпълнение на професионалните задължения на лекари, зъболекари и медицински сестри.

„Каквото имаш да кажеш, е добре да го кажеш предварително. Не е уместно да сравняваме този вид застраховане с гражданската отговорност. Всякакви такива аналогии не са редни. Тази застраховка по скоро е действие, което да подпомогне съответния пострадал или близки за починал, но не винаги в дадена ситуация има вина", категоричен бе той.

Източник : / БНР /

Коментари