Общество

Доброволците: Хубаво е да те посрещат с усмивка и да те изпращат с надежда

Написано от Пещераинфо

Василка Ставракева – Смилянова, Георги Смилянов, Георги Дачев, Димитър Сивков, Иван Ламбрев, Йордан Влахов, Костадин Трампелов, Любомир Бахнев, Ламбри Малинов, Маргарита Радева, Магда Бъклева, Петя Батаклиева, Петър Станков, Сабахатин Пинджев, Соня Бурова и Сашо Дамянов са хората от екипите, съставени от социални работници и доброволци, които вече втори месец се срещат с пещерци на различни възрасти, за да им връчат пакет от хранителни продукти осигурен от Биовет АД.

Ежедневието им се повтаря непрекъснато от 9-ти април насам. С втория транш от хранителни пакети, двойно се увеличават и адресите, до които те трябва да достигнат. Началото на кампанията „Остани си вкъщи, спаси човешки живот“ започват обути с ботуши, но се шегуват, че ще посрещнат финала ѝ по сандали.

Местата им в буса, с когото превозват кашоните, са най-посещаваното от тях място от старта на кампанията до днес. Признават, че не са по-удобни от работно бюро, но пък им дават шанс да чуят от първо лице проблемите на най-възрастните жители на Пещера и да бъдат полезни в споделянето на трудностите свързани с епидемията от новия коронавирус.

Това беше и целта на дарителите от Биовет да осигурят възможност за по-лесно преодоляване на кризата и да гарантират, доколкото това е възможно, оцеляването на всички хора в неравностойно положение от общината.

Независимо от трудностите, с които се сблъскват, екипите успяват да запазят доброто си настроение и да го предадат на хората, заедно с малкото кашонче.

„Случвало ни се е да работим в сняг, в дъжд, в много слънчево време и това не е нещо, което звучи необичайно“ – разказват доброволците и си спомнят капризите на април. Необичайното е това, че за първи път са част от толкова мащабна кампания, която ги среща предимно с хора от третата възраст.

„Много от тях са самотни, не защото са забравени, а защото децата им са в други краища на страната или чужбина. Пишат им, обаждат им се, но им липсва общуването „лице в лице“, липсва им най-обикновената прегръдка, която стопля дори и най-студения ден. Някои от тях разказват за себе си и за отминалата младост, други просто благодарят.

Но каквото и да ни кажат, ние знаем, че сме направили денят им малко по-пъстър и стоплен от човешкото отношение. Хубаво е да те посрещат с усмивка и да те изпращат с надежда“

Общо пет са екипите, които ежедневно се срещат с възрастните хора в неравностойно положение, работният им ден започва в осем сутринта, а приключва, когато и последният кашон е доставен.

„Искам да благодаря на всички тези хора, които се заеха с реализирането на нашата кампания съвместно с Община Пещера. Освен тях има и доброволци, те идват да помагат, понякога само за ден, друг път за няколко, на всички тях също сърдечно благодаря за усилията и старанието.“ – каза изпълнителният директор на Биовет АД – Ангел Желязков.

Коментари