Общество

Днес вятър и сняг

Написано от Пещераинфо

За 05.02.2020 г. НИМХ-МОН обявява жълт код за валежи от сняг и образуване на снежна покривка до 15 см. за северната част от страната. В останалата част с изключение на областите: Видин, Бургас и Ямбол ще бъде в комбинация със силен северозападен вятър с пориви до 20-22 м/сек. Ще има виелици и навявания.

През нощта от северозапад през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад – ще бъде умерен и силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще започнат валежи от дъжд, които с понижението на температурите, по високите полета на Западна България и в Предбалкана ще преминат в сняг. Сутрешните температури ще бъдат между 0° и 5°, в София около 0°. Утре ще бъде облачно и ветровито. Ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета на Западна България сняг, но с понижението на температурите през деня и през нощта срещу четвъртък дъждът в цялата страна ще премине в сняг. Значителни ще бъдат снеговалежите в Родопите, а през нощта срещу четвъртък в Предбалкана и Североизточна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър, който към края деня в Източна България ще започне да се ориентира от север и в североизточните райони още ще се усили. Ще има виелици и навявания. Без валеж ще се задържи почти през целия ден в северозападните райони от страната. Към 14 часа температурите ще бъдат между 2° и 7°, в София около 2°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа силен северозападен, по най-високите върхове северен вятър, който през деня ще се ориентира от североизток и ще се усили до бурен. Температурите през деня ще се понижават и към 14 часа ще бъдат – на 1200 метра около минус 2°, на 2000 метра – минус 9°.

По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще започнат да преминават в сняг. Ще духа до умерен до силен северозападен вятър, който през нощта срещу четвъртък ще се ориентира от север и ще се усили. Максималните температури ще бъдат 7° – 8°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, но през нощта срещу четвъртък ще се усили до 4 – 5 бала.

Явления: през цялото денонощие над страна валежи от сняг, над крайните източни райони от дъжд и сняг. Намалена видимост при валеж. Условия за преспи и снегонавявания.

Kоличество на валежа: 10-15 л./кв.м; 5-10 см снежна покривка; в планинските райони 10-20 см; по високите планински части над 30 см.

Вятър: от запад-северозапад 7-10 м/с, с пориви до 15 м/с; след пладне в Дунавската равнина и планинските райони 10-15 м/с, с пориви около и над 20 м/с.

Минимални температури: между -1 и 4 градуса.

Максимални температури: между 1 и 6 градуса.

Коментари