Общество

Дневният център за деца и младежи с увреждания събужда доброто у хората

Пещера.Цветен, подреден и уютен е дворът на Дневния център за деца и младежи с увреждания в Пещера. Основна грижа за пространството имат работещите в Центъра и неговите потребители. Но всичко би било невъзможно без доброто отношение и помощта на пещерци, споделя неговият ръководител Маргарита Радева. Един от най-всеотдайните сътрудници е Максим Сотиров. Мъжът живее непосредствено до Центъра и с радост се включва с труд и идеи в облагородяването на мястото. „Аз съм израснал тук. Навремето това беше просто един хълм, след това бе изградена детска градина, а сега съществува този Център. Преди него мястото беше жертва на вандалски прояви, а сега се стопанисва. В момента с децата се работи много добре, виждам го, защото съм си в къщи и без да искам имам наблюдение. Такива грижи като тези в момента, децата не са получавали. Ето защо с удоволствие помагам“, разказва Максим. Той ни разказва за посадения чинар в двора на центъра. С разрешение на Община Пещера дръвчето е засадено миналата година по случай сватбата на сина му.

Освен съседът, за ведрата обстановка на двора допринася и Иван Харизанов, който дарява фигури изработени от гуми- има лебед, охлюв, изграден е и кладенец, костенурка, които предстои да се боядисат. Кът за сядане е оформен с дарени от „ВП брандс“ палети.

Тази взаимопомощ и доброто отношение към Центъра и децата в него нека бъдат нашия добър пример, днешната добра новина за Пещера.

През 2017 г. услугите в ДЦДМУ са ползвали 48 деца. Извън професионалната помощ, тези деца са имали и неповторими моменти извън Центъра. Те са водени на театър, организирани са им пикници в парк остров „Свобода“ в Пазарджик и курорта „Св.Константин“. Посетили са зоологическата градина в София, „Детската железница“ в Пловдив, Детския научен център „Музейко“ в столицата, Храма „Сета Неделя“, Историческия музей и Балиновата къща в гр. Батак, Асеновата крепост в Асеновград, Руската църква в София, скулптурите в Ново село. И разбира се всички интересни обекти в Пещера.

Коментари