Общество

Деца от Пещера ще представят ромски фолклор на международен фестивал

Децата от СИП „Ромски фоклор“ към Основно училище „Любен Каравелов“ под ръководството на Гергана Воденичарова ще вземат участие в Международния детски ромски фестивал „Отворено сърце”. Фестивалът започва на 9 юни  в парк „Марно поле”, гр.Велико Търново, а това ще бъде неговото девето издание. Културното мероприятие се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Фестивалът ще продължи два дни, като на 10 юни ще започне в 9.00 ч. В него ще вземат участие над 1300 ученици от 94 групи от различен етнически произход от цялата страна, включени в групите по СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор“ или в извънкласни дейности, насочени към образователната интеграция. Освен от България, във Фестивала тази година ще вземат участие и групи от Македония. Гости на Фестивала ще бъдат Н.Пр. Джонатан Алън, посланик на Великобритания, Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, Анна-Мари Виламовска, секретар по науката и образованието към Президента на Република България, Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България”.
Сценичната програма тази година ще бъде изключително разнообразна – ще бъдат представени ромски, български, турски, румънски обичаи. Децата ще рецитират и пеят, ще танцуват и ще показват как заедно можем да отбелязваме празниците и делниците. Учениците от с. Средище, Силистренско ще представят Словесен фолклор „Старият грамофон“, младите артисти от Берковица мини спектакъла „Да ни е здраво здравето, трябва да го пазим здравата“, останалите участници ще представят обичая ладуване, спектакъла “Еньовден”, ромски годеж, пеене на пръстени и много други.
И тази година в рамките на Фестивала „Отворено сърце“ ще се организират множество различни ателиета, в които деца и учители ще могат да творят. Наш гост отново ще бъде Мадам Касандра, която успява да съчетава предсказването на бъдещето с успешното вземане на изпитите по френски език. Гостите на фестивала ще имат възможност да опитат традиционното калдарашко кафе, а представителите на Центровете за развитие на общността от Камено, Бяла Слатина, Пещера, Нови Пазар, Павликени и Етрополе ще сготвят качамак, татли и други традиционни ястия, които ще раздават с рецептата, за да може всеки да включи в ястията си нещо от ромската кухня; на място ще покажат как бабите и дядовците им са изработвали дървени лъжици и са калайдисвали съдове, как и до днес се къносва булката в общността. Сръчните детски ръце ще творят картини от хартия, мъниста, макарони и отпадъчни материали. А в края на първия ден самодейците от с. Долни Цибър (обл. Монтана) ще представят в звук и светлина театралният спектакъл „Най-страшната магия“
На 8, 9 и 10 юни в рамките на Фестивала ще приключи странстването си и Пътуващата изложба “Моята мечта за ромите и за България”, която Центъра Амалипе инициира след събитията в Катуница и която обиколи всички 90 училища, включени в програмата за намаляване на отпадането. В продължение на една учебна година, изложбата обикаля от училище на училище, увеличавайки своя обем и събирайки мечтите на децата от различните етноси. Двата лъча, на които беше разделена изложбата, се събират във Велико Търново на 8 юни, когато част от нея, в 11 часа ще бъде изложена пред Община Велико Търново. Дължината на събраните есета, рисунки и материали е повече от 30 км
Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се осъществява с партньорството на Община Велико Търново, фондация “Америка за България”, Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет и ГД “Правосъдие” на Европейската комисия в рамките на проект “Да докоснем недосегаемите”.

Коментари