Общество

Деца от Пещера изработиха нашата азбука за българчета от Кьолн

Написано от Пещераинфо
Ученици от 1 А клас на ОУ“Петко Р.Славейков“ изрисуваха с българска шевица букви за възпитаниците на Българското неделно  училище „Аз Буки Веди“ в гр. Кьолн, Германия.
Инициативата се осъществи в навечерието на най-българския празник 24 май,  празникът на нашия език, просвета и култура. „В трудни времена българинът се е уповавал на корените си, на дедите си, на силния си дух и вяра. И винаги се е прекланял пред онези славни времена, когато сме били силни, единни и жадни за знание и просвета. Пред тези, които са успели да опазят езика, бита, културата, самосъзнанието и духа ни през вековете.
Такива хора живеят и днес сред нас. Именно към тях е нашият поздрав. Към мисионерите ни по света- българските учители зад пределите на родна България!“, сподели директорът на ОУ „П. Р. Славейков“ Пенка Христоскова.
С радост, вълнение и благодарност директорът на училището в Кьолн, г-жа Росица Байрактарски  публикува на страницата им вълнуващи слова „…. … децата показват пътя: България е там, където българоговорящите деца живеят и си общуват – без граници! …..“ Подаръкът е успял да ги докосне, да ги развълнува и зарадва истински, коментира Пенка Христоскова. И добави: „Стартирахме един проект отворен за много и разнообразни инициативи между нашите две училища, за да съхраним българския национален дух, просвета и култура!“

Коментари