Институции

Десислава Костадинова се срещна с пострадалите на ул.“Ангел Калоянов“

Пещера.Народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова посети засегнатите от свлачище къщи в кв.“Сахата“ на Пещера. Свличането на земна маса и подпочвени води напука десетина къщи, нагъна тротоара пред тях. Три от сградите са най-засегнати, тъй като водата идваща от горския склон се стича предимно в тях. Потърпевшите от ул.“Ангел Калоянов“ показаха на Костадинова какви са пораженията.

„За ситуацията на тази улица ежедневно се информирам от кмета Николай Зайчев. На мястото са направени няколко огледа от външни специалисти, които трябваше да изяснят причините за събирането на толкова много вода, която буквално се излива в къщите. Оказва се, че тук проблем има от години, изградено е хидротехническо съоръжение, но водата е намерила начин да го заобиколи. Освен това в най-горната част на склона е тръгнало свлачище.

Гледайки това, което се е случило трябва да кажа, че страдам заедно с хората, които са вложили много, за да направят своите домове, а днес те са съсипани“, сподели народният представител Десислава Костадинова.

Община Пещера има готовност да настани живеещите в най-засегнатите къщи в общински жилища.

На база на направените проучвания в района стартират изкопни дейности над жилищата. По този начин от Община Пещера се надяват да отклонят водата от домовете на хората.

Общинската комисия по бедствия и аварии ще започне и работа по описване на щетите по къщите. С обобщената информация администрацията се ангажира с подготвянето на проект, с който да кандидатства пред междуведомствената комисия за отпускането на средства.

 

Коментари