Институции Общество

Десислава Костадинова: Около 7000 ведомствени бензиностанции вече са на светло

За работата на парламентарните комисии и за дейността и възможностите, които дават някои от социалните програми, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар депутата от ПП ГЕРБ Десислава Костадинова.

Фокус: Г-жо Костадинова, миналата седмица парламентарната „Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата“, на която вие сте член, имаше интересно заседание, на което изслушахте представители на Българската петролна и газова асоциация. Какви са по-интересните новини от това заседание?

Десислава Костадинова: Това беше последната ни среща с браншова организация. Идеята ни беше да се срещнем първо с различните сектори, да се запознаем с техните проблеми, които след това да ги поставим пред ресорните министри. На това заседание бяха очертани проблемите пред сектора, които са публично достояние. Основната тревога е сивият сектор в търговията с горивата. Асоциацията признава, че алармира за това от 2000 г. Стъпка по стъпка обаче се върви в правилната посока. Митническите складове бяха приравнени на акцизните складове. След нормативното уреждане на този въпрос предстои и прилагането му на практика. Още в края на 2015 г., със заповед на премиера Бойко Борисов беше създадена работна група, която да подготви изцяло нов закон, който да регулира пазара за горивата. В създаването на закона са участвали всички заинтересовани ведомства и организации. Другият засегнат проблем бяха т.нар. „ведомствени бензиностанции“, които продават горива на дребно без контрол. С няколко изменения на наредби обаче Министерство на финансите успя да принуди над 7000 от тях да се регистрират.

Фокус:  Това не е ли твърде голяма цифра?

Десислава Костадинова: Голяма е. В същото време според Националния статистически институт съществуващите легални, построени по съответния ред бензиностанции, са 2662. На заседанието ни бе предоставена статистика за сравнение с държави със сходно население и приблизитално сходно потребление. В Австрия бензиностанциите са 2100, в Чехия са 1700, в Дания са  около 1700. Това води до извода, че България е много наситена на бензиностанции държава, като прибавим и вече извадените на светло ведомствени, стават наистина много.

Фокус: За да има такова предлагане означава, че има потребление.

Десислава Костадинова: Обективната логика сочи точно това. За първите 9 месеца данните на асоциацията са за продадени 2170 хиляди тона дизелово гориво, бензин и газ пропан-бутан.

Фокус: Вие започнахте вече и срещите с министри в Комисията.

Десислава Костадинова: Така е. Изслушахме министъра на финансите, директора на Агенция „Митници“ и изпълнителния директор на Национална агенция за приходите. С тях обсъдихме извършените данъчни и митнически проверки и резултати от тях в сектори алкохол, горива и цигари, за това как функционират информационните системи на двете агенции. Разбира се естеството на работа в нашата комисия е такова, че не всичко, което обсъждаме може да се коментира публично. На изслушването в комисията министърът на финансите Владислав Горанов изнесе данни за подобрената събираемост на данъците и осигуровките. Към края на септември ръстът на постъпления от ДДС е с 513 милиона лева повече в сравнения със същия период на миналата година, или увеличението е с 8%. От данъка върху личните доходи е 165 милиона лева, от данъка върху печалбата 112 милиона лева, а постъпленията от осигуровки са се увеличили с 14%. Ние обаче сме отворени и към двете страни – бизнеса и държавата. Защото ако успеем да подпомогнем ограничаването на сивия сектор и контрабандата това ще означава повече средства в бюджета, които ще отидат за здравеопазване, образование, социални дейности.

Фокус: Споменахте социални дейности. Преди няколко дни съобщихте, че стартира програмата „Родители в заетост“, която ще подпомогне между 1500 и 2000 семейства.

Десислава Костадинова: Така е. Проектът подпомага родителите да продължат трудовата си реализация и същевременно да бъдат спокойни за отглеждането на своите деца. Право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения. Бюрата по труда ще извършат подбор сред регистрираните лица за детегледачи, които ще бъдат насочени за одобрение от родителите. Те ще могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, за да продължат професионалната си кариера или да намерят подходяща работа. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 20 млн. лв. Използвам да напомня, че срокът за прием на заявления е до 31.10.2017 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по проекта.  С това ГЕРБ за пореден път показва, че спазва своите обещания. Като майка на малко дете мога да оценя високо подобна подкрепа, в случаите когато няма възможност в грижите за децата ни да помагат прекрасните български баби.

Фокус: Освен всичко друго тази програма ще осигури и заетост.

Десислава Костадинова: Точно така – имаме подкрепа в две посоки за семействата и помощ за отглеждане на децата и за осигуряване на работа. Тук искам да спомена новината, която дойде от срещата на евродепутата Андрей Новаков с еврокомисаря по заетостта и трудовата мобилност Мариан Тейсен, че България е в топ 10 държавите по успешно приложение на „Гаранцията за младежта“, като почти 60 000 младежи са започнали работа на места, осигурени през програми и мерки, финансирани от Европейския съюз и от републиканския бюджет. От тази среща стана ясно още, че от 2015 година досега, младежката безработица в България се е свила почти двойно. Тази тенденция, както и  повишаващата се заетост при младите, е в резултат на европейските проекти и инициативи и на икономическия ръст в страната. Говори за правилна политика и ясен ангажимент към младите хора.И не само това. Очакваме страната ни да приключи годината с икономически ръст от 3,9 % и под 7 на сто безработица, а минималната пенсия от 200 лв. за 824 000 български пенсионери е факт от 1 октомври. ГЕРБ работи и за подобряване на образованието, което е в основата на успеха на всяко едно общество. С 15-процентното увеличение от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата на 90 000 учители надвишава средната заплата за страната. Не по-маловажен е и фактът, че правителството осигури 624 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж” за 426 учебни заведения в 72 общини. С тези средства ще бъде обновена на материално-техническата база. В нашата област това ще се случи в Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Пещера.

Фокус: Споменахте общините и ще ви попитам какви са вашите дейности в региона?

Десислава Костадинова: Знаете, че много държа да провеждам приемни дни в различните общини. Но още повече обичам непринудените посещения и срещи с хората, когато не са обвързани с предварителна организация. Много хора ме търсят за подкрепа, за съвет. С удоволствие чета за и, когато мога участвам в различни добри инициативи. Приятно ми е, когато в Пазарджик, в Пещера и другите населени места виждам как по програмите за енергийна ефективност старите, олющени блокове се обновяват и придават по-красив облик на градската среда. И преди всичко носят безспорни ползи за хората, които живеят в тях. Това е и една от темите, по които ме търсят хората. Интересуват ще продължат ли тези програми, имам предвид Националната и по „Региони в растеж“, която върви в нашата област единствено в община Пещера тъй като тя попада в обхвата за енергийна ефективност. И си спомням как в началото с колегите ми трябваше да успокояваме и уверяваме нашите съграждани, че програмата за саниране е полезна. Да отвръщаме на безпочвените обвинения на опозицията в лицето на БСП. Днес обаче се вижда ефективността от санирането и мнозина съжаляват за пропуснатия шанс. Ето защо ми се иска хората да ни имат повече доверие и на нас депутатите от ГЕРБ, на правителството, на своите кметове. Ако някога е имало времена, в които са се вършели съмнителни дела, то днес България като пълноправен член на ЕС, не може да си го позволи. А както виждате премиерът Бойко Борисов се ползва с пълното доверие на европейските лидери. За това не се поддавайте на нелепи провокации, имайте повече вяра в институциите.

Коментари