Институции Общество

Десислава Костадинова: Искаме повече приходи в бюджета и по-малко контрабанда и сива икономика

Лом.Народният представител от ГЕРБ Пазарджик Десислава Костадинова, заедно с председателя на ПК“Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата“ Емил Димитров посетиха пивоварна в Лом. Визитата бе част от кампанията на парламентарната комисия за запознаване на място с проблемите на различните производства у нас и предложенията на бизнеса за законодателни промени. Освен, че изслушват на място, в своите заседания, представители на основните браншове, както и ресорните ведомства, членовете на комисията се запознават с проблемите пред бизнеса на терен. „Като общата цел е да се работи в полза на открития бизнес и се прекратят практиките в сивия сектор, от който губят всички или иначе казано да има повече приходи в бюджета, по-малко контрабанда и по-малко сенчеста икономика.  Пивоварна в Лом е поредното предприятие“, коментира Костадинова.

„Още при изслушването на представители на биреният бранш, ние добихме представа, че това е най-прозрачния сектор. Всички производители спазват равни правила, всичко се отчита. Особено прозрачни са големите инвеститори в този сектор, притеснения има относно микропипвоварните и то по отношение на качеството на бирата“, допълни Костадинова по повод работата на Комисията.

Десислава Костадинова уточни, че обиколките ще продължат. От видяното до момента е ясно, че там където производствата са обхванати от контрол с технически средства или постоянно присъствие на проверяващите институции, вече има ред. Изнесените от МВР данни на едно от последните заседания на Комисията сочат, че контрабандата в цигарения бранш, на пример, е намаляла до 7%. В същото време наблюдаваната тенденция през 2017 г., сочи че голяма част от тютюневите изделия, разпространявани на „нелегалния пазар“ в България, са произвеждани в незаконни фабрики на територията на Гърция

А в резултат от проведените целенасочени действия от специализирания отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ – ГДБОП за противодействие на данъчните престъпления, през първото полугодие на 2017 г. са установени щети за близо 35 млн. лв. и 91 хил. евро; обезпечени са над 1,1 млн. лв. и 522 хил. евро и са предотвратени щети за 5 млн. лв.

Коментари