Избори

Десислава Костадинова: В 44 НС имахме моменти, когато бяхме единни, надявам се в новия Парламент да имаме повече полета за консенсус

Написано от Пещераинфо
Приключи мандатът на 44-ото Народно събрание. Той премина през обществени, политически и геополитически сътресения. В неговия край, обществото ни е изправено пред предизвикателствата на здравната криза, предизвикана от Ковид 19 и икономическите и социалните последствия от нея. През последната една година, хиляди българи загубиха живота си, а милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат, това което днес наричаме „нова нормалност”.
44-ото Народно събрание не винаги беше на нивото на различните предизвикателства. Не винаги ние, като народни представители осъзнавахме докрай ролята си на избрани не само да представляваме своите избиратели, но и да представляваме българския народ в неговата цялост. Последното е сложна задача, защото тя ни задължава не само да уважаваме, но и да разбираме аргументите на своите политически опоненти. Не само да представляваме хората, които са съгласни с нас, но и онези, които не са.
През последните четири години, в българския парламент често отправяхме обиди едни към други. Често забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти, ние обиждаме и онези, които са гласували за тях. Често предпочитахме политическия комфорт на разделението, пред усилието за постигане на национално единство.
Въпреки това не бива да пропускаме моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно председателство на Съвета на ЕС, което отвори темата за присъединяването на страните от Западните Балкани. Бяхме единни, когато преди една година гласувахме за въвеждане на извънредно положение, с което дадохме възможност да се ограничи заразата от Ковид 19 и по този начин предпазихме здравната система от колапс. Бяхме единни, когато поставихме образованието, като основен и дългосрочен приоритет за българското общество и повишихме чувствително социалния статус на българските учители. Убедена съм, че тези наши усилия си струваха и в перспектива ще дадат добри резултати. Надявам се, че в следващия парламент ще има много повече полета за консенсус. Това ще зависи от усилията на всеки народен представител.
С пълното съзнание, че в предизборната кампания всяка политическа сила се стреми да изведе на преден план различията си спрямо останалите, ще призова всички Вас да мислите и за дните след изборите. Защото именно след изборите, тези които ще получат доверието на българския народ, ще трябва да носят отговорността за управлението на страната, за авторитета на институциите и за ефективното справяне със здравните и икономическите трудности. Няма партия, която да е в състояние да управлява сама и която да бъде самодостатъчна.
В следващите години предстои да продължим пътя си към Еврозоната, която ще гарантира финансовата стабилност на държавата за десетилетия напред.
Предстои ни и икономическа трансформация, която се предопределя от Зелената сделка. Зелената сделка е факт в цяла Европа и днес въпросът не е дали сме съгласни или несъгласни с нейните параметри, а как да се възползваме най-добре от нея.
Всички тези теми и предизвикателства са общи за цялото българско общество, а оттам и за всички политически сили, които желаят да го представляват.
На всяко от тези предизвикателства можем да отговорим само с осмислено и целенасочено взаимодействие. Затова се надявам, в следващия парламент да надскочим тясно парийния интерес и да сме способни да поставим над него интереса на гражданите, обществото и държавата.
Въпреки всички свои недостатъци, 44-ото Народно събрание успя да изпълни своите функции. То излъчи правителство с мандата на първата политическа сила и по този начин се съобрази с нагласите на мнозинството в българското общество. Управляващото мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти, не позволи да бъде подменен вота на българските избиратели и изпълни голяма част от ангажиментите, които бяха поети в началото на мандата. Заедно осигурихме сравнително стабилна политическа среда във времена на глобални и локални сътресения. Убедена съм, че можехме да направим много повече, но и съм удовлетворена, че не позволихме страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие в трудни времена като днешните. Затова, от името на парламентарната група на ГЕРБ, бих искала да благодаря на нашите партньори от Обединените патриоти и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни предложения! Благодаря и на опозицията, която със своята критичност ни мотивираше да бъдем по-взискателни към себе си, а често и да се вглеждаме в грешките, които сме допуснали! Не на последно място, бих искала да благодаря и на всички народни представители от ГЕРБ, които бяха достатъчно отговорни и последователни, за да осигурят нормалния ритъм на работа на парламента!
Благодаря Ви и Бог да пази България!

Коментари