Общество

Десет дни Пазарджик ще бъде Арт идея

Единственият по рода си фестивал на изкуствата започва на 19 декември в Пазарджик. Единствен не е заради това, че е посветен на изкуствата, а защото у нас няма друг фест, който да продължава 10 дни. А в него ще може да се види всичко – базари, занаятчийски и музикални работилници, карнавални шествия, занаяти, танци, филми, театрални представления, концерти, игри, графити, представяне на лично творчество, тематични екскурзии, изложби, равюта, гадаене и много други. Някой дори може да открие своето призвание и да направи първи стъпки в него.

Фестивал на изкуствата „АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ” се реализира по Проект „Регионален Фестивал на Изкуствата – Пазарджик”, финансиран по Оперативна програма „Регионално Развитие 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България по договор между Община Пазарджик и Управляващия Орган на ОПРР. Фестивалът е първи и ръководителят на проекта и директор на РИМ – Пазарджик Борис Хаджийски изрази една от важните цели на екипа – фестът да се превърне в ежегодна проява, като към сегашното, зимно издание, се прибави и лятно през месец май.

Представителят на Обединение Пазарджик Промоушън Нели Драганова акцентира на факта, че Общината подарява на жителите и гостите на града един прекрасен фестивал, който няма аналог. Името на проявата, както и програмата по проекта, е изцяло на Община. Само 36 Общини у нас са спечелили финансиране по такава програма. Идеята е това да е една интерактивна платформа, низ от артпространства и участници, като всеки може да се включи в тях, дори и като доброволец. Свещите на масата в кметска зала, където „АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ” беше представен, символизират запалването на коледния дух, каза още Драганова. В сайта, който ще бъде направен за фестивала, освен че ще може да се следи програмата, ще може да се правят предложения и да се коментират събития. Различните артпространства, които ще може да се видят след 18 декември, ще имат брандове, които ще помагат на посетителите и ще отговарят на въпросите им. В част от пространствата ще бъдат разположени павилиони, които след фестивала ще бъдат използвани за експозиции.

Община Пазарджик ще патентова името на фестивала. Очаква се, до две години проявата да стане устойчива и Община Пазарджик да го прави сама.

Коментари