Общество

Ден на влюбените

Римокатолически празник в чест на Св. Валентин – един от двамата християнски мъченици, живели през III век. 

Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. Празникът е значително по-разпространен в католическия свят, въпреки че Денят на влюбените започва да се празнува от повечето млади хора по цял свят и у нас.
На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг,
като изпращат поздравителни картички, бонбони, или си подаряват цветя.
Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. На този ден още през 14 век са се разменяли любовни признания под формата "валентинки". Същите, които и днес западноевропейската култура възприема за символи на любовта – сърце или образ на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те години диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. Към края на века се появяват и нови традиции, например когато двама влюбени вечерят на Св. Валентин, тяхната връзка започва да се възприема от околните за сериозна. На този ден много хора се поздравяват с пожеланието "Честит, Свети Валентин!", като това може да бъде казано от мъж на жена, и изключително рядко от мъж на мъж. С разпространението на Интернет в началото на 21 век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща.

Според някои от изследванията за корените на празника, историята на Деня на влюбените започва много преди християнството. Почитането му датира от древни времена и се свързва с елините, които празнували ден на любовта и плодородието. В календара на Древна Атина, периодът между средата на януари и средата на февруари е бил известен като месец Гамелион. Той бил посветен на свещения брак между Зевс и Хера (а в римско време е свързано с езически обичаи в чест на боговете Пан и Юнона). Католическата църква отбелязва за първи път деня на Св. Валентин през 494 година, когато папа Геласий I го оповестил за ден в памет на християнския мъченик Валентин (обезглавен на 14 февруари 269 г). Доста по-късно, през XIX век, мощите на Свети Валентин са дарени от папа Григор XVI на дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite. Но през 1969 г., като Ватикана започнал да провежда политика за намаляване броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахва Свети Валентин от официалния си календар.

Коментари