Любопитно

Ден за събор и гайдарско надсвирване

Равногор-Св.Константин. Два събора в Родопите привлякоха жителите на областта в горещата юлска събота. На над 1700 метра надморска височина любителите на българския фолклор можаха да се насладят на родопската гайда.

Равногор днес прие над 20 гайдари от цялата страна, които се включиха във второто издание на гайдарското надсвирване. Организаторът на майсторската демонстрация – може би най-популярният гайдар у нас- Петър Янев, сподели пред наш репортер, че предварително записване не е имало, всеки желаещ е могъл да се включи в надсвирването. Янев изрази увереност, че тази проява в брациговския балкан ще се запази, защото всичко е много истинско, а традицията и народните изпълнители ще ни запазят идентични и разпознаваеми в съвременния свят.

От своя страна патронът на надсвирването Валя Балканска пожела на всички да достигнат космически висини.

В същото време пък вилното селище „Св.Константин” над Пещера днес посреща гости на събор. Програмата включва участие на самодейни състави от Пещера и ансамбъл "Славейче", концерт на оркестър "Славяни". След тях на сцената последователно ще излязат Николай Учкунов, Алисия, Вензи и близначките Алекс и Влади.

Началото на летните събори в курорта е поставено през 1967 година, след което с годините те постепенно се превръщат в традиция.

До 1989 година са се чествали като празник на строителя, след което традицията е прекъсната до 1995 година. От 1996 година с решение на пещерският общински съвет традиционният събор отново се провежда през последната седмица на месец юли.

Коментари