Култура Общество

Два състава от Пещера отиват на „Пролетно хоро“

Пещера-Велинград. Народният  певец  Георги Вардев ще открие фестивала „Пролетно хоро“ с нова  песен за Велинград, споделиха организаторите. Песента е по текст на местната поетеса Ана Маргова и е писана  през 1999 година.

На 18 март в курорта се очакват над 1400 танцьори, които ще се хванат на голямо пролетно хоро.

За радост на организатори тази година броя на танцовите формации от региона  се е увеличил значително. С две групи ще се представи Пещера, танцови клубове ще дойдат от  Пазарджик, Панагюрице, Ракитово, Белово, Батак,  Величково,  Виноградец и Нова махала. Над 40 са клубовоте за български хора  заявили участие във фестивала. Отново се очаква рекорд за най- голямо клубно хоро.

Домакините от Велинград ще се представят  от два клуба. Честта да открият фестивала се пада за ТК"Надежда" с ръководител Надежда Камбурова,  другата местна формация  носи името "Елица".   

В «Пролетно хоро» за пъри път ще се включат и танцьори от Перник, Етрополе, Раковски, Своге. По традиция кабагайди ще поведат фолклорното парад – дефиле през целия град. То ще завърши  на площад „Възраждане“ в кв. „Каменица“, само на метри от  мястото,  запазило историята и традицията за играенето на голямо, празнично хоро. Място, което и до днес носи името „Орището”. 

Коментари