Общество

Да си спомним…

На 27 април, през 1881 година, Народното събрание на България отменя Търновската конституция и дава извънредни пълномощия на княз Александър Батенберг. На тази дата, през 1957 година е възобновена дейността на Българската държавна лотария, след закриването й през 1951 г. 

Коментари

Общество

Да си спомним…

На11 април, през 1879 година, руският императорски комисар в България княз Дондуков-Корсаков публикува „Временни правила по пощенската част в България“. С този акт се поставя началото на организираните пощенски съобщения в страната. На тази дата, през 1969 година е публикуван Закон за паметниците на културата и музеите.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 70-годишна възраст почина Сезария Евора, една от най-ярките изпълнителки на етномузика в света, наричана „босата дива” заради навика й да пее без обувки на сцената. Смъртта й настъпила в болница в родината й Кабо Верде.  Бившият президент на Чехия Вацлав Хавел почина на 75-годишна възраст, предаде АФП. Причината за смъртта са усложнения след продължително заболяване, се посочва в съобщение на чешката национална телевизия.  Държавната телевизия на КНДР рано тази сутрин, 19 декември, съобщи за кончината на северокорейския лидер Ким Чен Ир, предаде Reuters. Смъртта го настигнала на 69 години.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

Родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Адриана Будевска е българска актриса. Една от най-големите изпълнителки на трагични роли. Заедно със своя съпруг Христо Ганев, тя е сред основоположниците на професионалния театър в България.
Завършила четиригодишното обучение в Малий театър – Москва.Дебютира в столичната трупа „Сълза и смях“ в ролята на Василиса Мелентиева в едноименната пиеса на А.Н. Островски. Играла на сцената на Народния театър от 1906 до 1926 г. 
Незабравими са ролите й на Нина Заречная, Мила, Цена, Соня, Варя, Офелия, лейди Макбет, Нора, Мона Вана, Маргарита Готие, Емилия Галоти. Има принос за приобщаването на нашия театър към реалистичните традиции на руския театър и насочването му към класическия репертоар. Авторка на статии, портрети за артисти, спомени. Умира на 9 декември 1955 г. в София. На нейно име е наречен драматичният театър в Бургас

Коментари

Криминално

Да си спомним

Написано от Пещераинфо

Роден на 9 декември 1938 г. в София. Никола Котков е български футболист, нападател – една от легендите на „Локомотив“ (София). Играл е за „Локомотив“ (София), ЖСК „Славия“ и „Левски“ (София). 
Има 322 мача и 163 гола в „А“ група (274 мача със 142 гола за „Локомотив“, 36 мача с 18 гола за „Левски“, 12 мача с 3 гола за „Славия“). Двукратен шампион на страната през 1964 с „Локомотив“ и през 1970 с „Левски“. Носител на Купата на Съветската армия през 1970 и 1971 г. с „Левски“. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола (рекорд за „Локомотив“), но остава втори след Петър Жеков от „Берое“, който вкарва 31 гола. Има 26 мача и 12 гола за „А“ националния отбор; за „Б“ националния тим има 10 мача и 8 гола; за младежкия – 7 мача и 5 гола; за юношеския национален отбор има 16 мача и 8 гола. Европейски шампион за юноши през 1959 г. Участва на СП /1966 в Англия. В евротурнирите има 11 мача и 10 гола (6 мача и 7 гола в КЕШ – 2 мача за „Левски“ и 4 мача със 7 гола за „Локомотив“; 5 мача с 3 гола за „Левски“ в КНК). „Заслужил майстор на спорта“ от 1967 г. През 1964 г. е избран за Футболист № 1 на България. Печели купата за индивидуално спортсменство през 1970 г.
Загива на 30 юни 1971 г. заедно с Георги Аспарухов в автомобилна катастрофа. На негово име се организира международен детски турнир.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На тази дата, през 1956 година е премиерата на първия български цветен филм. Първият български цветен игрален филм е „Точка първа“ – създаден  по сценарий на Валери Петров от известния театрален режисьор Боян Дановски. ПЪРВАТА КНИГА В БЪЛГАРИЯ ВЪРХУ ГОРСКОТО СТОПАНСТВО и науката за гората е написана  на 26 ноември, през 1894 година от Йордан Митрев ( 1865 – 1938 ) – самоук лесовъд.

Коментари

Общество

Да си спомним…

На 24 август, през 1915 година, по време на Първата световна война, в град Плес, България подписва тайна спогодба с Германия за участие във войната на страната на Централните сили, в замяна на връщане на териториите, загубени по време на Междусъюзническата война. На тази дата, през 1944 година, по време на Втората световна война, българското правителство издава нареждане германските войски да напуснат територията на страната. В съответствие с нареждането, започва обезоръжаване на германските войници и до 7 септември е отнето оръжието на 15 000 от тях.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 22 август, през 1916 година, по време на Първата световна война, Първа българска армия разгромява Дунавската сръбска дивизия. На тази дата, през 1886 година, е извършен неуспешен преврат в България за детрониране на българския княз Александър I, довел в крайна сметка до неговата абдикация. Александър Йозеф Батенберг е княз на България от 26 юни 1879 г. до 9 септември 1886 г. Роден през 1857 г. във Верона, Италия. Племенник на руския император Александър II. Първият български княз след Освобождението на България. По негово време, през 1885 г. се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Веднага след това Русия започва кампания за неговото отстраняване. На 9 .08. 1886 г. група офицери извършват военен преврат и го изпращат в Русия. Стефан Стамболов и верни на княза войски извършват контрапреврат и го връщат в България, но няколко дни след това, по волята на руския император Александър III и Ото фон Бисмарк, князът е принуден да абдикира окончателно.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 17 август, през 1971 година, с Указ на Държавния съвет на Народна Република България, е утвърден проект за промяна на герба на страната от 1947 година. В новия герб под лъва има зъбно колело, а датата 9.IX.1944 г. е заменена с 681-1944 г. На тази дата, през 1977 година, в София, са открити студентските спортни игри „Универсиада 77“.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 11 август, през 1846 година, се играе първото театрално представление у нас, смятано за начало на художествената самодейност в страната. Реализирано от учителя Стефан Изворски в Шуменското славянобългарско училище. Събитието е отразено в сп. „Любословие“ на Константин Фотинов. На тази дата, през 1970 година, Нефтохимическият завод край Бургас произвежда първия синтетичен каучук. На 11 август, през 1984 година, е открит за посетители Варненският делфинариум. Той се намира в севeрната част на Морската градина в град Варна. Разполага с 1134 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра. Пълни се с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150-160 метра от брега и дълбочина 3-6 метра, където е най-чиста и се подлага на преработка преди да достигне до басейна. Представленията на делфини включват акробатика, баланс и танци върху водата. Атракциите се изпълняват от делфини от вида TURSIOPS TRUNCATOS, донесени от Карибско море.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На тази дата, през 1915 година, Министерството на войната обявява този ден за „начало на българското самолетостроене“, след като успешно приключват изпитанията на първия български самолет „Йорданов“. Днес е Професионален празник на готвачите. В България се отбелязва от 2005 година.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 5 август, през 1923 година, под натиска на Коминтерна, на заседание на ЦК на БКП, се взема решение за вдигане на Септемврийското въстание. На тази дата, през 1946 година, на прохода „Хаинбоаз“ започват работа 2 000 младежи от първата национална младежка строителна бригада „Георги Димитров“, което е начало на бригадирското движение в България. На 5 август, през 1958 година Плиска, Преслав и Мадара са обявени за историко-архитектурни резервати с национално значение.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 4 август, през 1976 година е създаден Национален аграрно-промишлен комплекс (НАПС), с подразделения по окръзи (ОАПС) и общини (АПК), с което управлението на земеделието в България от кооперативно става държавно. На 4 август 1992 година, руският президент Борис Елцин пристига на посещение в България. В рамките на визитата му в София е подписан договор за приятелски отношения и сътрудничество между България и Руската федерация.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 26 юли, през 811 година, започва битката при Върбишкия проход, в която българските войски, водени от хан Крум, разгромяват византийските сили. В битката загива византийският император Никифор I. На тази дата, през 1924 година, е обявена обща амнистия за участниците в юнските и септемврийските събития през 1923 година. На 26 юли, през 1947 година, България отправя официална молба към ООН за членство в организацията.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 21 юли 1789 г. в Габрово е роден Васил Априлов. Васил Евстатиев Априлов е български просветен деец и книжовник.
Учил в Москва и Брашов. Следвал Медицина във Виена. От 1811 г. е търговец в Одеса. През 1831 г. се запознава с книгата на Юрий Венелин „Древните и сегашни българи“ и се посвещава на просветното и културно издигане на българския народ. През 1835 г. той отваря първото чисто българско взаимно училище в България, с помощ от Неофит Рилски. Развива активна книжовна дейност, събира народни песни, подпомага просветното дело в България. През 1841 г. издава „Денница на новобългарското образование“, през 1842 г. – „Дополнение книга денница“. Завещава на габровци значителна сума за строеж на ново училище – Априловската гимназия (първата гимназия в България). Умира на 2 октомври 1847 г. в Галац, където е погребан. Днес костите му почиват в гробница в двора на Априловската гимназия в Габрово. На 21 юли, през 1921 година, в България е въведено задължително и безплатно образование до 7-ми клас.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 19 юли , през 1877 година, по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) се води Шипченската битка (юли 1877).
Османските сили се изтеглят и руските войски, под командването на генерал Йосиф Гурко, установяват контрол над Шипченския проход.
Граф Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко е руски офицер (генерал -фелдмаршал), проявил се по време на Руско-турската война (1877-1878). Командва Предния отряд на руската армия на Балканите, който в първите дни на войната установява контрол над проходите в средната част на Стара планина и превзема Стара Загора, предизвиквайки паника в Цариград. През октомври 1877 г. е назначен за командващ кавалерията на съюзниците, превзема Телиш и Велико Търново и участва активно в прекъсването на снабдителните линии на обсадения Плевен. Ръководи превземането на Горни Дъбник, Враца, Орхание (днес Ботевград). След падането на Плевен, той ръководи тежкия зимен преход през Стара планина. Превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на войната. След Руско-турската война е обявен за граф и получава множество отличия. През 1894 г. е произведен в чин генерал-фелдмаршал.

На  19 юли, през 1880 година е учреден първият български медал – „За Освобождението 1877-1878 година“.

На 19 юли, през 1879 година, са открити първите български дипломатически представителства – в Цариград, Белград и Букурещ
и са назначени първите български дипломатически агенти.

 

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 18 юли , през 1330 година, българският цар Михаил III Шишман потегля с войска към Сърбия, превземайки днешен Кюстендил. На тази дата, през 1332 година, в битката при Русокастро, българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от Андроник III Палеолог. На 18 юли, през 1947 година, 64-тото правителство на България въвежда държавен монопол върху производството на спиртни напитки.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На8 юли, през 1947 година, българското правителство дава категоричен отказ от участие в „плана Маршал“ за възстановяване на Европа с американска финансова подкрепа. През юни 1947 г. американският министър на външните работи – д-р Джордж Маршал развива тезата, че САЩ трябва да помогне за икономическо развитие на разрушенията след Втората световна война в Европа. Планът влиза в сила от януари 1948 г. Помощта на САЩ за 16 западноевропейски страни, възлиза на 16,4 млрд. долара под формата на икономическа, военна помощ и под формата на заеми.На тази дата, през 2000 година, в Пазарджишко е обявено бедствено положение – в резултат на пожари, предизвикани от рекордни горещини.

Коментари

Общество

Да си спомним…

На 5 юли 1999 година, Българската народна банка пристъпва към обявената близо година преди това деноминация на българския лев. Съгласно решенията на Министерския съвет и Закона за деноминацията на лева, от 0 ч. на 5 юли 1999 г. дотогавашния български лев се заменя с нов лев, в съотношение 1000 към 1. Това означава, че от тази дата 1000 стари лева са равни на 1 нов лев. Деноминацията е в сила за всички величини в български левове, банкноти и монети. На тази дата, през 2000 година, Европейският парламент гласува България да бъде извадена от негативния Шенгенски визов списък.

Коментари

Общество

Да си спомним….

Написано от Пещераинфо

На 4 юли, през 1916 година, е учреден Военноисторическият музей в София. На тази дата, през 1971 година, ловчанският митрополит Максим е избран за български патриарх. Максим – Патриарх български и Софийски митрополит е роден през 1914 г. в с. Орешак. Завършил Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет. През 1941 г. приема монашески подстриг с име Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил. Бил е протосингел на Доростоло -Червенската митрополия (1947-1950); предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия (1950-1955); главен секретар на Светия синод (1955-1960). През 1956 г. е хиротонисан в епископски сан като епископ Браницки. През 1960 г. е избран за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председател на Светия синод. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит. На 4 юли, през 1936 година е създаден Втори кабинет на Георги Кьосеиванов. Георги Иванов Кьосеиванов е български дипломат, политик и държавник. Министър-председател на България в 53-то, 54-то, 55-то и 56-то правителства (1935-1940). Роден през 1884 г. в Пещера. Завършил Право в Париж. Работил в дипломатическите представителства на България  в Рим, Цариград, Берн, Берлин, Париж и Букурещ. За няколко месеца, в периода (1934-1935), е началник на Канцеларията на цар Борис III, след което става външен министър в правителството на Андрей Тошев, а в края на годината – министър-председател. През 1940 г. е назначен за пълномощен министър в Швейцария, където остава и след Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Умира през 1960 г.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 3 юли, през 1957 година е създаден Български автомобилен турингклуб, преименуван по-късно на Съюз на българските автомобилисти. На тази дата, през 2000 година, правителството на Иван Костов постига споразумение с МВФ, което дава възможност за повишаване на доходите, намаляване на данъците и замразяване цените на отоплението. На3 юли, през 1894 година, започва учредителният конгрес на Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП). БРСДП е създадена през 1891 г. посредством обединението на Българската социалдемократическа партия на Димитър Благоев и Българския социалдемократически съюз, начело с Янко Сакъзов. Дотогава двете организации съществуват независимо една от друга и изповядват различни възгледи за развитието на социалистическото движение в България. На изборите за VIII-мо ОНС през 1894 г. за пръв път са избрани двама народни представители от БРСДП (Янко Сакъзов и Никола Габровски).  През следващите години теоретичните спорове и личните противоречия в партията продължават и през 1903 тя се разделя на Българска работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти), начело с Благоев и БРСДП (широки социалисти). Видни дейци: Аврам Гачев, Григор Чешмеджиев, Димитър Благоев, Коста Лулчев, Янко Сакъзов.

Коментари

Общество

Да си спомним…

Написано от Пещераинфо

На 1 юли, през 2000 година, в България е въведена здравна реформа, която замества безплатното медицинско обслужване. На тази дата, през 1921 година, по предложение на Александър Теодоров-Балан, в България е въведена правописна реформа. Акад. Александър Стоянов Теодоров-Балан е виден български езиковед, литературен историк и библиограф. Роден през 1859 г. в Бесарабия. Завършил Славянска филология в Прага с докторат. От 1893 г. е професор във Висшето училище (днес СУ). Научните му интереси са посветени на граматическия строеж на българския език, особеностите на българската звукова система, борбата с чуждиците, обогатяването на езика с народни думи. Научното му наследство обхваща 866 заглавия на книги, студии, статии и бележки, от които 310 са посветени на българския език. Негов принос в съвременния български език са думите: възглед, дейност, заплаха, излет, летовище, общувам, поява, предимство, становище, съвпадеж, творба, украса, усет и мн. др. Той е първият ректор на университета, избран на 29 януари 1889 г., преизбиран няколко пъти (1896-1897, 1902-1903. Един от създателите на българското туристическо движение, дългогодишен председател на Българското туристическо дружество и редактор на сп. „Български турист“. Умира през 1959 г. в София. На 1 юли, през 1997 година, в България е въведен Валутен борд – валутен съюз между България и еврозоната. Основни характеристики: валутният борд е задължен да купува и продава неограничено количество чужда валута срещу местна валута по определения в закона курс; поддържа валутен резерв, който покрива парите в обръщение; не провежда монетарна политика и не отпуска кредити на правителството. Ефектът от действието на валутния борд е намаляване на инфлацията. Средната инфлация преди въвеждането на валутния борд е над 210% годишно, а след въвеждането му тя е по-малко от 6%.

Коментари