Общество

Да си спомним за Григор Чешмеджиев

Написано от Пещераинфо

Пещера. Роден на 16 март (4 март стар стил) 1879 г. в Пещера. 
Григор Иванов Чешмеджиев е български политик, журналист, адвокат и писател. Един от лидерите на БРСДП през първата половина на 20 век. Един от основателите на Съюза на българските писатели. Завършил Право в СУ „Св. Климент Охридски“. 
Участва в Балканските войни и Първата световна война като запасен офицер. След войните влиза в ръководството на БРСДП. Подкрепя Деветоюнския преврат през 1923 г. и съставеното след него правителство с участието на социалдемократите. По време на Втората световна война е представител на БРСДП в ОФ. След 9 септември 1944, влиза в отечественофронтовското коалиционно правителство и става първият социален министър на България след преврата. 
На 1 февруари 1945 г. ЦК на БРСДП го избира за директор на партийния си орган в. „Свободен народ“. На 17 август 1945 г. е отстранен от министерския пост, а БРСП преминава в опозиция. 
Народен представител в XVIII-то, XIX-то, XXI-во, XXII-ро и XXIII-то НС. 
Автор на трилогията „Синовете на Балкана“, която през 1926 г. е провъзгласена за роман на годината от Министерството на просветата.
В периода (1939-1941) творчеството му е събрано и издадено в 7 тома, в които са включени романи, повести, разкази, драми, литературни статии и критически обзори. 

Починал на 16 септември 1945 г.

Коментари