Общество

Да се поклоним пред Апостола в Радилово

Радилово. НЧ "Зора-1903" село Радилово Ви кани на 19.02.2017 година от 11.00 ч. заедно да се поклоним пред Апостола пред паметната плоча на къщата на Васил Атанасов Кичука. На 19.02. 2017 година се навършват 144 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев /Левски/. Нека си спомним за неговото дело в село Радилово.
Революционният дух на радиловци е известен на българската емиграция от делото на Тодор Банчев и Георги Ангелиев. След разпада на Банчевата чета, преследвани от турските власти, Тодор Банчев и Георги Ангелиев заминават за Влашко и Сърбия. Там те се запознават с Раковски, Бенковски, Евлоги и Христо Георгиеви и Найден Геров, които им издействали амнистия от турските власти, за да се приберат по домовете си.
Като търговец на дървен материал в Чирпан, през ноември 1869 г., Г. Ангелиев се запознава с Левски в къщата на негов приятел, където били отседнали. По същото време, по донос, турските аскери пристигнали в къщата да арестуват Левски, тогава Ангелиев успял да го спаси, след което го придружил до село Рогош Пловдивско. В началото на месец февруари 1872 г., когато Левски пристига в Пазарджик, отново се среща с Ангелиев. На срещата Ангелиев съветва за създаване на революционен комитет в Радилово да се срещнат с Васил Атанасов /Кичука/. На 20 февруари 1872 г. в село Радилово пристига Васил Левски, придружаван от Михо Стефанов и Никола Ръжанков в къщата на Васил Атанасов /Кичука/ и основава революционен комитет в състав: Недельо Иванов, Васил и Тодор Вачкови, Георги Димитров и Васил Атанасов /Кичука/. Със създаване на комитета, радиловци заживяват с надеждата за скорошното освобождение. Дейността на комитета е прекъсната след новината за смъртта на Апостола, за да бъде продължена през 1876 г. със славното участие на Радилово в Априлското въстание.

Коментари