Култура Общество

Да ги помним с уважение

Написано от Пещераинфо

Да ги помним с уважение
Александър Бонев, 4 кл. , НУ“Михаил Каролиди“
Трето място в конкурса „Пещерските будители“

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В училище често говорим за Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Петко Славейков и други. Но има и такива будители, за които се знае малко и обществото почти не познава.
За тях искам да разкажа – Спас Зафиров. Моята „среща“ с него стана съвсем случайно. В началото на тази година прочетох обява за литературен конкурс на негово име. А близо до моя дом се намира улица „Спас Зафиров“. Поинтересувах се кой е този човек и разбрах, че той е от Пещера. Живял е през 19 век и е бил истински будител. Преподавал е в Пещера, Пазарджик и Калофер. Много образован за времето си човек – говорил е свободно френски и гръцки език, превеждал е, пишел е стихове. Той е бил инициатор на първото честване на празника на Светите братя – Кирил и Методий, на 11 май 1856 г.
Най-интересното за него е, че в Пловдив е бил учител на Христо Ботев и Иван Вазов. И от този момент нататък, всеки път, когато в училище или по друг повод срещна имената на Ботев и Вазов, в сърцето ми ще трепва едно специално чувство на гордост, че Спас Зафиров е мой съгражданин.
Смятам, че всеки българин трябва да помни своето славно минало и да предава добрите примери напред във времето.

Коментари