Култура

Гоблени превзеха галерията

Пещера.За втора поредна година художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“ представи сътворените от 15 дами гоблени. До началото на месец май всеки желаещ може да види избродираното от Стоянка Чапарова, Мила Ангелчова, Нина Цветанова, Нина и Фаня Хамамджиеви, Стефка Башкехайова, Елена Аврамова, Елена Игнатова, Иванка Дикова Искра Стоянова, които участваха и в първата изложба. За първи път своите гоблени пред публика показаха Любка Руйнина, надежда Узунова, Мария Янува, Мария Чокова и Елена Бърдукова от с.Равногор.

Участничките в изложбата бяха поздравени от кмета Николай Зайчев, който ги поздрави за избродираните красиви и сложни гоблени.

„С тази изложба ние поставяме началото на културните празници, посветени на празника на Пещера. Щастлив съм, че в галерията можем да видим такова разнообразие от гоблени, толкова изящни творения“, допълни градоначалника.

Всяка участничка имаше възможност да предостави между 3 и 5 пана.

В България за начало на гобленарското изкуство се считат стенните платна „Плащаници“, изработени във Враца още през Средновековието. Най-близо до гобленарската техника са чипровските и котленските килими, с направата на които българската жена е претворялава своето въображение и фантазия. Гоблените, които познаваме днес в България започват да се бродират една в началото на ХХ век. Първите гобленарки се снабдяват с оригинални конци от Германия, а по-късно започват да си поръчват комплекти от прочутата гобленарска къща на Вилер.

Днес гобленарското изкуство продължава да се развива и осъвършенства. Създават се дизайни с различни видове бодове, а използваните материали при изработката им са все по-разнообразни. С модерните технологии днес на практика няма гоблен, който да не може да бъде ушит. Така на практика картини на всички големи наши и чужди художници, които струват милиони левове, могат да присъстват в дома.

Коментари