Спорт

Германия: Попов/Башкехайов подсилват вече Опел Рали Къп

Двама български състезатели – Даниел Попов и Ангел Башкехайов (на снимката) ще се появят като представители на тринадесетата нация и 23 екипаж в ADAC Опел Рали Къп.

Техният дебют в този много силен едномарков шампионат ще бъде втория кръг от шестте ралита в програмата на надпреварата – Сашен Рали.

Като решение,  Дани Попов мотивира участието си в бъдещите 5 състезания на Купата с това, че това ще бъдат ралита с абсолютно изравнени автомобили при изключително сина конкуренция срещу 21 екипажа. 

„И още – едното от състезанията е Рали Германия от световния шампионат, а най-голямата мотивация е, че ако спечелиш шампионата те канят в заводския отбор на Опел. – обяснява Попов-мл. – И за допълнение, нека да споменем това, че шампионът на Германия – Фабиян Крим, е започнал именно от Опел Адам Къп.“

Преди Сашен Рали, докато Башкехайов и неговия пилот Георги Янков (Субару Импреза STi) караха в първия рали спринт от националното първенство в Дряново, (на финала – 4-и в НС4 и 9-и в общото подреждане), Дани Попов е направил първите тестови километри на една от бившите скоростни отсечки от световното рали България.

„В събота с отбора направихме първия тест на колата. Навъртяхме около 90 км. Автомобилът е точно това, което очаквах – по-маломощен от R2 (има предвид Пежо 208, с която караше в последните два шампионата – бел. ред.), малко по-мек е, но със сходно поведение с Пежо-то. 

„Приятен автомобил, а фактът, че ще се състезаваме срещу още 21 напълно идентични коли, прави нещата още по-интересни.“

Първият заводски Опел Адам, попаднал в България, замина с техническия екип за Цвикау, докато пилотът и навигаторът летят за Германия в сряда.

ПРЕД ОФИЦИАЛНОТО интернет издание на едномарковата надпревара, под заглавието „Допълнение към ADAC Опел Рали Къп“, българският шампион в 2WD е представен като IT-инженер, който запълва свободното си време със симулативни състезания, с ендурънс и баскетбол.

Електронният портал пише за Дани Попов: Българинът не носи толкова много опит (очевидно имайки предвид международния опит – бел. ред.), а има много амбиции в купата и ADAC Опел Рали Къп получава по-нататъшно укрепване.  

Така, продължава сайтът, към 22-пилоти, участващи тази година един в купата, се присъединяват 25-годишният Даниел Попов и неговият навигатор Ангел Башкехайов (29 г.).

Ето как Даниел формулира целите си скромно и амбициозно:

„Преди всичко става дума за натрупване на опит. Но аз също искам да се боря за победа, разбира се! На много разумна цена получаваме изключително високо ниво на конкуренция тук и това за кариерата ми в идеалния случай може да даде огромен тласък.“

Източник : / Rally Press /

Коментари