Общество

В Пещера : Широка лъка – тънка, стара песен…

Пещера. Ресторант "Лазур" събра на земляческа среща наследници, синове и внуци с корен от Широка лъка. "Да се съберем и споделим общата почит към предците и желанието да надграждаме и поддържаме българщината", това е целта на това събиране в Пещера, каза Цонка Чилова- организатор на милото тържество. Селото е получило името си от старобългарската дума „лъка” – извивка, кривина, лъкатушене. Над 120-сет родопчани, наседници от Широка лъка и съседните Върбово, Сливово, Гела, Солища, Стойките и Заевеца, започнаха своето празненство под звуците на химна на Родопите "Бела съм, бела Юначе". Разходка из миналото на основаното като селище през XVII в. а днес една от най-посещаваните туристически дестинации прикова вниманието на гостите в залата. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история.

 

"Горди сме с празниците, съборите, училищата и църквите си", каза в интервю за Пещераинфо Чилова и припомни, че не се различават от пещерци, защото хората тук са ги приели с охота и доброта.

Земляческата среща уважи и кметът Николай Зайчев. Едва върнал се от Брюксел, градоначалникът призна с усмивка, че тук е по-топло и уютно, защото хората са благи и с добър нрав.

"Радвам се, че виждам събрани няколко поколения. Тук са мои съграждани, съседи и близки на преклонна възраст, редом до тях са внуци и правнуци. И все водени от желанието за запазване на българщина, род и Родина", подчерта Зайчев.

Присъстващите уважиха подобаващо за родопчани най-възрастната тяхна съгражданка. С думи на признателност и свиден дар всички потачиха 91-годишната Екатерина Балабанова. Вечерта продължи с тежките хора, с харни думи и пълни чаши за наздравици и добра дума.

 

 

 

Коментари