Институции Любопитно Общество

В Пещера се намира корпоративната сграда на годината в България

София-Пещера. Корпоративната сграда на „Биовет“АД в Пещера спечели наградата в категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение" на тазгодишният конкурс „Сграда на годината“. е отличена корпоративна сграда "Биовет" Пещера. 

Рекорден брой гости, над 500 водещи архитекти, проектанти, инвеститори, консултанти, представители на научните среди и на националната и местна власт, присъстваха на гала вечерята и връчването на наградите СГРАДА НА ГОДИНАТА 2016 снощи в Sofia Event Center.

Националният конкурс се провежда под патронажа на МРРБ, със съдействието на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор. Партньори на събитието са AG Capital, ETEM, Euromarket, AGC Flat Glass, Schneider Electric, AMF, Пощенска банка, Wienerberger, Alukönigstahl, Semmelrock.

Завършваме една успешна 2016 г. и това е видно от сградите, които тази година се конкурират в конкурса "Сграда на годината". Това отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, при откриване на церемонията по връчване за 15-ти път на наградите в националния конкурс Сграда на годината.
Докато 2015 г. отбелязахме като бум в строителството благодарение на инвестициите от еврофондовете, то настоящата година бележи ръст в строителството благодарение на частни капитали – над 12% увеличение при жилищните сгради и над 28%- при административните и други сгради.
Министър Павлова благодари на всички, които инвестират и продължават да разширяват своите инвестиции в условия на непрекъснати предизвикателства.
Всички вие сте заслужили да получите награди, затова не бе лесно и на журито, каза от името на патрона на конкурса министърът в оставка.

Министър Павлова изрази специална благодарност към Камара на строителите, Камара на архитектите и всички, които се включват кампанията за безвъзмездно възстановяване на 11 къщи в с. Хитрино, където преди дни се случи трагичен инцидент и пострадаха много хора.
Това са моментите, в които трябва да сме единни и да имаме обща кауза да помагаме, допълни министър Павлова.

В огромната конкуренция от проекти, в Конкурса "Сграда на годината 2016" участваха 69 сгради, разпределени в над 10 различни категории. Традиционно най-много са отличените проекти в района на столицата – 12, за регион Пловдив – 6, Варна – 4, Бургас – 3 и за Благоевград – 2 проекта. Пазарджишка област бе представена единствено със сградата в Пещера.

 

За сградата

 

БИОВЕТ АД е водещ, европейски лидер във фармацевтичната промишленост.
Компанията се стреми да съчетава традиции и новаторски дух, фокусирани върху едно пълноценно партньорство с всички свои клиенти. Модернизацията на предприятието в гр. Пещера и съвременните потребности на администрацията поражда потребност от изграждане на нова корпоративна сграда, която да отговаря на изискванията за съвременна офис среда с вдъхновяваща модерна визия, отразяваща високотехнологичния и иновативен дух на компанията.

Концепция
Проектът бе възложен след проведен конкурс от възложителя през 2010 година. Строителството бе стартирано в края на 2014. Концепцията на проекта е да съчетае по интелигентен начин най-добрите строителни практики и съвременни технологии, съобразени със заобикалящата я високотехнологична, производствена среда. Сградата е позиционирана в своеобразния устройствен център на предприятието, изцяло отворена към околната градска среда.

Архитектура и фасадно решение
Формообразуването е подчинено на проста и ортогонална структура, позволяваща отлично функционално решение на етажните разпределения, облечено в изчистена и ясна мрежа, създаваща емблематичен силует не само за компанията, но и за града.
Предвидената обемна фасадна структура е постигната посредством оригинална система на формообразуване.  Концепцията за геометрията на мрежата е инспирирана от хексагоналната структура на бензеновото ядро на ароматните въглеводороди. Тази хексагонална структура е основа на органичната химия и фармацевтиката. Създаването на характерна физико – химична структура, чрез ефирност и лекота внушава посланието за модерните и иновативни технологии на фармацевтичната промишленост.
От строително – технологичен характер, това е постигнато посредством класическа "окачена" модулна фасадна структура с прости и еднакви хексагонални модули. Редуващи се на неотваряеми и отваряеми части тип „клапа". В модулния елемент на фасадното решение е интегриран и корпоративният символ – лого на компанията.
Изключително внимание и е обърнато на околното пространство, отговарящо на модерните тенденции на един европейски завод.
Посредством иновативна система за фасадно осветление е постигната ефирността и лекотата на обема, създавайки от осветената фасадна структура – скулптурна инсталация.

Функционално разпределение
Сградата се издига на шест етажа, като първите два са доминирани от представително фоайе. С богатото си остъкляване към улицата фоайето изпълнява ролята на малко покрито площадно пространство – продължение на представителната площ пред сградата. Срещу входа на сградата е разположена рецепция за прием на посетители, на чиято стена в естествено озеленена среда е позиционирано логото на компанията.
Непосредствено до фоайето е разположен централният вертикален комуникационен възел с богато остъклено стълбище- част от фасадната композиция. На първия етаж са проектирани заседателна зала, рекреационна зона, и административни зони за непосредствен достъп на посетителите.
Следващите четири офисни етажа са решени съобразно административните изисквания на компанията.
Шестият, последен етаж е обособен като многофункционален конферентен блок с мобилни телескопични прегради, даващи възможност за многофункционално планиране, съобразно различните събития. Към него са проектирани и съответните рекреационни и обслужващи зони, свързани с потребностите на отделните мероприятия.

 

Коментари