Общество

В Пещера и Радилово отбелязаха деня за борба с диабета

Пещера-Радилово.Сдружението на болните от диабет в Пещера отбеляза 20-годишен юбилей от създаването си. На 14 ноември се отбелязва Световния ден за борба с диабета – това е рождената дата на канадския физиолог, д-р Фредерик Бантинг – един от откривателите на инсулина. През януари 1922 г. в Канада д-р Бантинг за пръв път инжектира инсулин на умиращия от диабет 14-годишен юноша Леонард Томсън и спасява живота му.

На крепостта „Перистера” членовете на организацията си припомниха първите дни, когато сдружението се появява по инициатива на Деспа Трендафилова и е развивано благодарение на ентусиазма на Васил Мулетаров и Мария Иванова. Гост на празника бе кметът на община Пещера Николай Зайчев, който поздрави присъстващите. В своето обръщение градоначалникът посочи цифри, според които в община Пещера има най-малко лекуващи се с диагнози „Инсулино зависим захарен диабет” и „Неинсулинозависим захарен диабет” – 11.3{34ec07058fbbd3c8b9da8cebba1f176bcfe58954233511eb42f8e164f4d7df74}. Това той отдаде до голяма степен и на добрата работа на сдружението по превенция на заболяването. А от името на цялата организация, която има 300 членове, неговата председателка Стоянка Чапарова получи подарък от Зайчев- икона на Св.Богородица, която да ги покровителства.

Събитието бе белязано със засаждането на магнолия и пускането на два бели гълъба.

Gesheva_Radilovo

По- късно през деня Николай Зайчев бе гост на отбелязването на Световния ден на диабета в село Радилово. Там кметът връчи подарък за всички членове на клуб „Вяра” чрез заместник-председателя Виолета Гешева. А малчуганите от детската градина бяха подготвили специална програма, с която поздравиха членовете на местното сдружение, които са 70.

diabet_radilovo

Освен Николай Зайчев гост на двете мероприятия посветени на деня за борба с диабета бе и координаторът за южна българия на националното сдружение Александър Василев.

 

 

Коментари