Институции Общество

В Пещера вече има Желязно дърво

Пещера.Обещаните от Биовет по споразумението с граждани над 230 иглолистни и широколистни дръвчета пристигнаха в Пещера и в специална акция бяха посадени на определените за това места.

В засаждането се включиха работници и служители от общинската фирма по чистота, фирмата доставчик на дърветата и работници от  Биовет. Засаждането стана по предварително съгласувана с дарителите и изготвена от експертите в общинска администрация схема по уличната мрежа, централния градски парк, спортната площадка по пътя за Батак, парка в квартал „Изгрев“, входа на крепостта „Перистера“, училища и детски градини.

Фирмата доставчик дари 6 дръвчета за общинския пазар в града. Биовет се погрижи новозасадените широколистни дръвчета да бъдат подсигурени със защитни и укрепващи конструкции, които да гарантират тяхното опазване. А животновъдите Илия Келчобанов и Север Даудов доставиха естествен тор за всяко дръвче.

Ето и видовете на които ще се радваме при раззеленяването им напролет: плачеща  японска вишна, японски клен, червен американски дъб, шестил, кълбовиден шестил, явор, плачещи върбички, черен бор, ела, кедър, сръбски смърч  и туя.

В Пещера бяха засадени и първите редки видове плачеща японска вишна, плачещ кедър и единственото в града желязно дърво.

Сред дарените дръвчета е и красива елха, която ще бъде засадена на центъра на Пещера идната пролет. Идеята на кмета на Пещера Николай Зайчев е тази елха да бъде и коледното дърво на града, когато порасне достатъчно и да не се доставя такова от гората.

Приятно беше да се видят радостните лица на гражданите, пред чиито домове се появиха нови дръвчета. Те обещаха да се грижат за новите растения, да ги пазят, за да радват и гражданите и гостите на Пещера.

А на местата, където се наложи да бъдат премахнати болни и опасни дървета, се оказа че на 1 отсечено дърво има 3 нови дръвчета, съобразени с градската среда.

Коментари