Общество

В Пещера бе почетен главният апостол на цяла България

Пещера.За 23-ти път Професионална гимназия по лека промишленост и машиностроене "Васил Левски" отбеляза патронния си празник, почитайки 144-та годишнината от смъртта на Апостола на Свободата "Васил Левски" и 180 години от рождението му. 
В седмицата посветена на годишнините се проведоха състезания по професии, спортни игри, във фоайето на читалище „Развитие“ беше експонирана изложба на изделия, произведени от учениците в часовете по учебна и производствена практика. Приветствие за годишнината отправи директорът на гимназията Петко Токмаков и Люба Шопова-председател на Общинския комитет "Васил Левски" в Пещера.

В своето слово Люба Шопова каза: „Главният апостол на цяла България. Българският Христос. Роден из цял океан унижения. Из 500 години страдания, кръв,смърт и гибел. Спасителят, който спаси нас…  И ни спасява. Въпреки нас. Той е нашата мярка за всички неща: за историята, за времето, за миналото, за бъдещето,за държавата, за народа, за човека…Най-страшната мярка сме си избрали. А с каквато мярка мерим, с такава ще ни се отмери…”  

Отдавайки почит на Апостола, почитайки делото за което той отдава живота си,  всички ние трябва да си дадем сметка за нашите дела.“

С изпълнение на гайда, директорът на ОДК Николай Балабанов, поздрави присъстващите. На тържеството, учениците от клуб "Млади възрожденци", облечени  с национални носии и въстанически униформи,  участваха с рецитал и викторина. Председателя на клуб „Млади възрожденци“ Спас Михайлов рецитира стихове за Апостола. Празникът завърши с поднасяне на цветя пред паметника на братя Горови и посещение на изложбата. 

Коментари