Култура

В Пещера бе открита изложба на Стоян Раканов

Написано от Пещераинфо

В Пещера бе открита изложба на големия български художник Стоян Раканов. 39 негови платна са показани в ХГ“проф.Веселин Стайков“.

Стоян Тодоров Раканов е български художник – живописец. Tвори в областта на композицията, пейзажа и портрета с исторически, социални, митологични и съвременни сюжети, търсeйки истината в изкуството, извън модните увлечения и привлекателността на мимолетното чувство за съ/временност. Чрез историческата тематика в платната си художникът осмисля и философски обобщава събития от древността, като същевременно съпоставя и отразява ежедневно случващата се история около нас.

Биография

Роден e на 17 февруари, 1934г. в Бургас. Умира на 8 август, 2007г. в Пловдив. Завършва с          отличие Художествената Академия „Николай Павлович”, София, специалност „живопис” в класа на академик Дечко Узунов.

От 1960 г. като член на Съюза на българските художници участва активно в националните художествени изложби, организирани в София и страната, в национални и международни биеналета – Габрово (1999, 2001, 2003, 2007), Плевен (2003), Стара Загора (2004) и Триеналето на южнобългарските художници от 1961 г. до 2007 г., както и в редица пленери, симпозиуми и специализирани творчески и педагогически програми в България, Русия, Германия, Полша, Румъния. Осъществява повече от 15 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Велинград, Батак, Септември, както и в Япония – в градовете Сапоро и Тояма.

Бил е творчески секретар (1969-1986) и почетен член на Дружеството на пазарджишките художници. Член на Дружеството на пловдивските художници. Дългогодишен преподавател (1973-1999), доцент и ръководител на катедра „Изобразително изкуство”  в Пазарджишкия педагогически институт, днес част от Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Сред основателите е на клуба на художниците „Петър Стайков“ в Пещера през 1969г.

Признание и награди

Стоян Раканов е носител на редица награди за живопис от национални и регионални художествени прояви, сред които:

  • I и II Национални младежки изложби (1960, 1966)
  • „500 години град Пазарджик” (1985)
  • „30 години СБХ – Дружество Пазарджик (1989)
  • Голямата награда на ХГ „Станислав Доспевски”, Пазарджик (1996)
  • Награда на Министерство на Културата на Република България за картината „Посвещение”, участвала в Националната художествена изложба „Левски и времето” в Художествена галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик (2007)

Носител е на орден „Кирил и Методий” I и III степен за принос в развитието на културата, изкуството, образованието и науката.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия; Министерство на културата; ХГ „Станислав Доспевски”, Пазарджик; много градски галерии в страната, културни домове, посолства, фондации, мемориален комплекс „Освиенцим”, Полша; Дом на руската култура в София, както и на голям брой частни колекции в страната и чужбина – Япония, Великобритания, САЩ, Русия, Италия, Испания, Франция, ЮАР, Гърция, Израел, Холандия, Германия, Канада, и др.

Коментари