Култура

В пазарджишко няма случай на вирусен менингит

Написано от Пещераинфо

Въпреки че в съседния ни Пловдив (по данни на Национален център по заразни и паразитни болести) има регистрирани няколко случая на менингит, в област Пазарджик такива болни няма. Видовете менингити разясни директорът на „Надзор на заразните болести” при Регионална здравна инспекция – Пазарджик, д-р Магдалена Станева.

Серозни менингити са всички заболявания, които се проявяват със серозно възпаление на менингите, главоболие, температура, повръщане и дреги менингеални признаци.Те обикновено протичат доброкачествено. Предизвикват се от разнообразни агенти. Най-често техни причинители са различните вируси /ЕСНО, коксаки вируси, полиовируси и т.н./.

Заболяването започва внезапно, по-рядко бавно, постепенно. Начални болестни прояви са температура 39-40 градуса, отпадналост, стомашно-чревни прояви и признаци на менингеално дразнене, като най-характерно е силното главоболие.

При някои болни могат да се наблюдават болки в гръдния кош или мускулни болки, както и обрив. Разпознаването на болестните прояви е лесно и често пъти анамнестичните и клинични данни водят до откриване на основните причинители. Тъй като честа причина за тези менингити са ентеровирусите, те трябва да се търсят и изолират микробиологично.

В диференциално-диагностичен план може да бъдат включени туберкулозният менингит, пневмококовият менингит, стафилококов, стрептококов и др.

Туберкулозният менингит, особено в  ранна детска възраст, може да протече с остро начало и да наподоби серозен вирусен менингит. От значение са кожните проби с туберкулин.

Пневмококовият менингит се наблюдава предимно у деца, но след въвеждането на пневмококовата ваксина няма регистрирани такива случаи.Стафилококовият и стрептококовият менингит възникват най-често като усложнение на друго заболяване /отит, пневмония и др./.

Възстановяването при вирусните менингити става бързо. Специфична профилактика не е разработена.

Коментари