Общество

В Пазарджик стартира подписка за референдум

Пазарджик беше включен събирането на гражданската подписка за предизвикване на референдум.  Инициатор на подписката е движение „Модерна България”, обясни Борислав Цеков – един от членовете на движението.

Целите пред подписката за референдум са две – отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и право на всеки гражданин да подаде жалба до Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.

От Движение „Модерна България” заявиха, че са изготвили процедура, която има четири основни стъпки: напускане на листата, с която е избран съответния изборен представител, внасяне на обвинителен акт в съда за престъпление от общ характер, установен по надлежния ред конфликт на интереси и неизпълнение на задълженията повече от 6 месеца. По искане на граждани може да се насрочи вот за отзоваване. За да потвърди поста си съответният кандидат, то той трябва да получи позитивен вот. А именно, да получи в своя подкрепа не по-малко от ¾ от гласовете, които са били необходими за избиране на кандидата, т.н. избирателна квота.

За да се насрочи рефрендум са необходими 500 000 подписа. В Пазарджик за няколко часа  тази сутрин бяха събрани 150 подписа, обявиха от движението, което се представи  в областния град. Пункта за събиране на подписи е на площад „Константин Велчиков”, пред сградата на Старата поща.

Към момента Движение „Модерна България” заявява,че няма да участва в избори и ще разчита на самофинансиране.

Коментари