Култура

В Международният ден на детската книга малчугани от „Слънчо“ ще слушат приказки на Андерсен

Пещера. Малчугани от детска градина "Слънчо" ще посетят детски отдел в читалище "Развитие" за да чуят част от най- популярните приказки на Андерсен, съобщи Цеца Йовчева – библиотекар в културната институция. По този начин ще бъде отбелязан Международният ден на детската книга, който се отбелязва в цял свят. Над 50 години този празник вдъхва у децата любов към четенето и обръща вниманието на обществеността върху важността на детската книга и литературата за деца. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена.
"Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории. 

Наречен Малка Нобелова награда, през 1958 година ЮНЕСКО учреди Международен Златен медал на името на Андерсен. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели в почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ са вписани и нашите писатели: Валери Петров за "Пет приказки" през 1988 година, Йордан Радичков за книгата "Малки жабешки истории" през 1996 година и Веса Паспалеева за "Пролет в родината" през 1980 година, а Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък.

Коментари