Култура

В Библиотеката в Пещера спасяват книги

Написано от Величка Ачева

Пещера. През 1893-та година, когато отваря врати за първи път, Библиотеката към Читалището в Пещера разполага със 100 книги. Днес тя предлага на читателите повече от 35 хиляди тома. Хортата, които работят в библиотека, най-добре знаят как някои от тях през годините губят страниците си и не могат да бъдат четени пълноценно. Богдана Сиракова обаче решава да удължи живота им. В началото започва от 2-3 откъснати листа от книги, които не успява да намери и да закупи. Разказва, че тогава й идва идеята  да ги намери в онлайн библиотеките, да свали липсващите странички и после да ги прибави внимателно.

В реставрирането на книгите Богдана привлича и доброволци, сред които и деца. Една от първите й помощници – Николина Барбутева – вече е учител в Пловдив и сама пише книги.  

Спасяването за мен започна още като дете и беше много вълнуващо, разказва доброволката и допълва, че едно от първите издания, които са се борили да спасят, е било „Български народни приказки“. В края на 90-те години това не беше и така лесно, както днес. Осъществяваше се много трудно и за мен беше истинско предизвикателство, обяснява Барбутева.

Предизвикателството продължава да увлича нови доброволци и днес. А с увеличаващия се книжен фонд в Библиотеката се множат и читателите й – вече 700. Сред тях има цели семейства. 

За да живеят по-дълго книгите не само в Пещера, практиката си за възстановяване на унищожените страници Богдана Сиракова е споделила с колегите си от Пазарджик. Продължава всеки месец да организира и културно- образователни инициативи и е убедена, че мишката няма да изяде книжката, защото хартиеният носител остава във времето.
Източник : / БНР /

Коментари