Институции Общество

В Батак ще има шествие до паметните места от април 1876 г.

Написано от Пещераинфо

Литийно шествие – поклонение по паметните места от април 1876 г. организира Историческият музей в Батак. Заедно с община Батак, Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично”, Народно читалище „4-ти май-1897г.“ и комитет „Родолюбие“- Пловдив от музея отправят покана към всички родолюбиви българи, жители и гости на Батак да се включат в шествието. То ще тръгне в 11 часа на 15 май от сградата на Историческия музей и ще премине в няколко етапа.

І- етап: от 11:00 часа до 12:30 часа – поклонение, полагане на венци и тържествен залп с оръжие за сценични изяви пред:
Паметник на Богдановия хълм- издигнат от признателните потомци по инициатива на Поборническото дружество в Батак през 1911г. в памет на загиналите в Априлската епопея 1876г. 636 мъже, жени и деца от Батак.
Разстояние: 2 х 1,5 км.

ІІ-етап: от 12:45 часа до 13:00 часа –поклонение и полагане на венци на пл. „Освобождение” гр. Батак:
1. Църква „Света Неделя”- Историята е отредила този храм да се превърне в светиня за българите. Тя е Малката църква в центъра на Батак, в която без да искаш влизаш с наведена глава и Голямата църква на България от която излизаш с високо вдигната глава.
2.. Бюст –паметник на княз Алексей Церетелев- Руски дипломат. Член на Европейската анкетна комисия, разследвала кървавите погроми на Априлското въстание 1876г. във въстаналите селища от ІV Революционен окръг. Неговите точни и обективни доклади до руския император, стават „емоционалния повод” за обявяването на Руско-турската освободителна война през 1877г.
3. Паметник на загиналите в Априлската епопея-Батак- издигнат от признателният арменски народ през 2006г.
4. Бюст-паметник на Трендафил Тошев Керелов- Член на Революционния комитет в Батак. Изгорен жив на ръжен от башибозука през Април 1876 г.
5. Паметник на загиналите батачани във войните за национално освобождение, за единна и свободна България

ІІІ-етап: от 13:00 часа до 13:20 часа- поклонение и полагане на венци в Паметната алея , ул.”Априлци” Батак :
1. Паметник на Драган Манчов – бележит възрожденец, книгоиздател и революционер, роден в Батак. Деен радетел за националното ни освобождение.
2. Паметник на виконтеса лейди Емили Странгфорд – Благодетелката на Батак.
3. Паметник на Джанюариъс Макгахан – военен кореспондент на в-к „Дейли нюз”. Член на Европейската анкетна комисия посетила Батак през юли 1876г. Неговият репортаж „Батак –долината на смъртта и хората без сълзи” потресе цивилизования свят и накара световната общественост да се застъпи за българската кауза и решаването на въпроса: Освобождението на България.
4. Паметник на Виктор Юго – френски писател. Застъпник на българските интереси пред френския парламент.

ІV-етап: от 13:20 часа до 14:30 часа – поклонение, полагане на венци и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на:
Паметник в м. Вакъфа, Беглишките хармани – издигнат от признателните потомци по инициатива на Поборническото дружество в Батак през 1912г. в памет на загиналите в Априлската епопея 1876г. 580 мъже, жени и деца от Батак.
Разстояние: ІІІ-ІV етап 2 х 1,5 км.

От 14:30 часа на площада рок група „Епизод“ ще изпълни патриотични песни.
От 16:00 часа на площада- възстановка от комитет „Родолюбие“- Пловдив

Коментари