Институции Общество

Въвеждат Зелен сертификат, има обаче много неизвестни

Снимка: Интернет
Написано от Пещераинфо

Броят на заразените нараства, покачва се и броят на починалите, заяви служебният министър Стойчо Кацаров като обоснова предприемането на допълнителни мерки на брифинг.

Той уточни, мерките са били обсъдени на експертно ниво, както и на срещи с туристическия бранш и МОН.

„Преобладаващото мнение на експертите беше да се заложи на варианта със зелен сертификат. Заповедта е почти готова, до края на деня ще бъде публикуване и ще влезе в сила от 00:00 ч на 21 октомври“, съобщи министърът.

Всички дейности, които се извършват на закрито ще бъдат осъществявани със зелен сертификат или при контрол на входа – тест за преболедуване или отрицателен PCR.

При над 750 заразени на 100 хиляди при 14 дневна заболеваемост в съответната община, училищата ще бъдат затворени, добави Кацаров.

„Всички ученици от 5 до 12 клас и учителите ще трябва да носят маски през целия ден“, добави той.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките.

На този етап не се обсъжда изискване за зелен сертификат за учителите.

Студентите могат да продължат присъствено при наличието на зелен сертификат. „Преценката за това дали да се извърши присъствено или онлайн обучение, зависи от съответния университет. Ако те преценят, че искат да е присъствено – то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на зелен сертификат“.

Зелен сертификат се въвежда за:

– хотели

– кина

– театри

– концерти

– циркови представления

– фитнес центрове, басейни и спортни зали

– магазини тип мол и магазини над 300 кв. м

– заведенията за хранене

Пазари, тържища и базари, когато са на открито, трябва да се спазват изискването за 1 човек на 8 кв.м и дистанция от метър и половина.

Екскурзии могат да се извършват само при наличие на зелен сертификат.

Служителите от администрацията пък могат да работят при променлив график и начало на работния ден между 7:30 ч. и 10 ч. Трябва да разпределят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако работата не позволява това да се случи.

Забраняват се свижданията в болниците, както и в домовете за социални услуги. Работещите в тях пък ще трябва задължително да имат зелен сертификат.

По думите на Кацаров изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно от това да се контролира капацитета на дадено заведение, например. В заповедта се въвежда и изискване, тези които проверяват също да имат също зелен сертификат.

Самият сертификат пък трябва да е въведен в Националната информационна система, а ако се установи, че има лаборатория, която издава фалшиви такива, ще ѝ бъде отнет лиценза.

Извънкласни дейности за деца под 12 годишна възраст ще могат да се провеждат при не повече от 5 човека в помещение и при носене на маски.

Тези, които няма да успеят до четвъртък да вкарат кода за зелен сертификат ще трябва да затворят, уточни Кацаров.

Сертификат няма да се изисква за деца под 12-годишна възраст.

Здравния министър уточни, че журналистите също ще трябва да имат зелен сертификат, когато отразяват пресконференции.

В обществения транспорт не се предвижда ползване на зелен сертификат, уточни Кацаров.

„Ако и тези мерки не дадат желания резултат, като крайна мярка ще се въведе национален локдаун“, категоричен беше той.

Тестовете за антитела пък няма да се признават като зелен сертификат, защото не са сигурен показател, допълни още Кацаров.

Мерките пък ще продължат до тогава, докато дадат добър резултат.

На въпрос, защо се е избрал варианта със зелен сертификат, при положение, че и ваксинираните боледуват, Кацаров обяви, че това което се цели е да се намали натиска върху болниците и да се пречупи тенденцията с нарастване на броя на заразените.

На спортните мероприятия на открито и закрито ще се допускат фенове само при наличието на зелен сертификат за завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа, или антигенен тест до 48 часа, съобщи още Кацаров.

Той подчерта, че изискването за зелен сертификат ще важи както за залите, така и за стадионите. Според новата заповед на Министерството на здравеопазването, която влиза в сила в полунощ на 21 октомври, тренировъчни занятия на закрито ще могат да провеждат единствено картотекирани към клубове състезатели.

Коментари