Институции

Вижте как училищата в Пещера отбелязаха 3 март

Написано от Пещераинфо

Училищата в Пещера отбелязаха с различни мероприятия отбелязаха Националния празник на България!

ОУ“Петко Р.Славейков“

Възпитаниците на ОУ“Петко Р.Славейков“  се събраха в двора на училището, където с едноминутно мълчание отдадоха почит на всички воювали за нашата свобода. В небето полетяха балони с цветовете на българското знаме.

Учениците от втори клас рецитираха стихове и пяха тържествени песни.

Гост на тържеството беше Диана Балканджиева, експерт “Образование” в община Пещера, която връчи грамотите на победителите в училищния конкурс по краснопис посветен на 150-та годишнина от гибелта на Левски.

Наградени от преподавателя Николай Стамболиев бяха и шестокласниците, които приеха отговорно задачата да подредят кът за Васил Левски със свои рисунки.

Традиционната щафета “С огъня на признателността” пое в две посоки под ръководството на учителите Бадалов и Стамболиев, за да поднесат цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България.

По български обичай празникът завърши с кръшно българско хоро.

СУ“Св.Климент Охридски“

В навечерието на Националния празник за пореден път момичетата и момчетата от СУ“Св.Климент Охридски“ доказаха, че родолюбието е естествено тяхно състояние.

Проявите за 3 март бяха своеобразно продължение на преклонението пред Апостола. В памет на Левски беше направен специален кът; учениците от началния етап рецитираха стихове за героя, а Нил Пехливан от VI Б клас написа стихотворение за Дякона.

В стаите на началния етап бяха направени специални кътове, посветени на Трети март. В тях имаше снимки на връх Шипка, на Самарското знаме, на видни опълченци и руски войни. Учителите бяха подготвили специални презентации, за да отбележат тази величава дата. Учениците, макар и малки, с чувство рецитираха патриотични стихове.

В седмицата преди празника имаше и прояви, свързани с шефството, което Гимназията пое над паметника на избитите априлци в местността Бялча. Въпреки лошото време представители на VIII и IX клас, подпомогнати от учители, почистиха пространството около паметника, а на 2 март поставиха цветя в знак на признателност от всички, учещи и работещи в училището.

Кулминацията на празничните прояви беше празничната програма, подготвена от учителките Нели Славова и Мария Стоименова. В актовата зала ученици рецитираха съвременни стихове на патриотични теми, а музикалните им изпълнения разчувстваха всички.

ОУ“Патриарх Евтимий“

По повод трети март часовете по Родолюбие в ОУ“Патриарх Евтимий“ под ръководството на учителя Елена Деянова, преминаха под мотото: „България е там, където има и един българин „.

В чест на Националния празник и почит към загиналите за свободата на България учениците изработиха табло и поздравителни картички. Оцветиха гипсови отливки на паметника Шипка.

Практическите занимания и дискусията в часовете на тема: „Руско-турската война и Освобождението на България“ потопиха учениците във времето на изпитанията, лишенията и жаждата за свобода на героите от Шипка!

Учениците от II клас на училището изработиха табло, посветено на 145 години от Освобождението на България.

НУ“Михаил Каролиди“

В НУ“Михаил Каролиди“ националният празник бе отбелязан по класове с тематични презентации. В първи клас часът по Родинознание бе на тема: „Трети март“, а в Часа на класа учениците дискутира темата “ Денят на Освобождението“.

Коментари