Вашите сигнали

Вие питате: Защо личните лекари в Пещера не осигуряват дежурни в почивните дни?

Написано от Пещераинфо

През последните месеци Ковид-19 промени представите ни за боледуване, лечение и лекарска помощ. Страх, паника, недоверие стават водещи при пациентите. Но ние се нуждаем от лечение и от други болести, които ги имаше преди този коронавирус, ще ги има и след това. Факт е, че през почивните дни хората от Пещера остават без реална лекарска помощ. Всеки, който има някакви симптоми трябва да пътува до Пазарджик. А вие питате, защо не могат местните лични лекари да организират дежурен кабинет тук, в Пещера?

Джипитата ни осигуряват неотложната медицинска помощ за хората, които се нуждаят от медицинска помощ в кратък срок, за да бъде предотвратено по-нататъшно развитие и усложняване на заболяването. Тези хора са в тежко състояние, но няма пряка заплаха за жизнените функции. На деца над 1 година, до които е потърсена помощ, освен ако обаждането не е за натравяне след поглъщане на лекарства, гърч или други тежки случаи също се оказва неотложна медицинска помощ.
Неотложната медицинска помощ е възложена на общопрактикуващите лекари, като джипитата се задължават да поемат случаи като висока температура, болки в корема, главоболие, бъбречни, жлъчни кризи и др.

А задължение на общопрактикуващите лекари е да дадат информация на своите пациенти кой ги замества, когато отсъстват, в празнични дни и в извън работно време. За посещенията на общопрактикуващия лекар се дължи такса, освен по отношение на лица освободени от такса.

Да, тук има информация кой замества, но дежурният кабинет е в Пазарджик, когато се касае до почивните дни.

А, хората които нямат автомобил? Или пък притеснението им пречи да шофират?

Тогава са принудени да търсят Спешна помощ. А Спешната медицинска помощ е необходима тогава, когато има животозастрашаващи състояния – хора, пострадали при катастрофи, с изгаряния и кръвоизливи, изпаднали в безсъзнание, пациенти със счупени крайници или с болки в гърдите, лица с данни за психично разстройство, които представляват опасност за себе си или околните.
В Пещера има 12 общопрактикуващи лекари, които имат договор с НЗОК. Нашите читатели, които се обръщат с въпросите към нас, знаят, че сега е трудно на всички медици. Поклон пред това, което правят! Но когато пандемията премине, нека нашите лични лекари помислят как да осигурят медицинска грижа през почивните дни за своите пациенти, тук в Пещера!

Вярвам, че и вие скъпи читатели, както и ние от Пещераинфо, благодарим на нашите лекари, медицински сестри и медицински работници! Желаем им да бъдат здрави, за да се грижат и за нашето здраве!

Тук можете да видите кои са личните лекари в Пещера:

https://services.nhif.bg/references/lists/opl.xhtml;jsessionid=HGbu0FZbRQpz7tCJp4hWJbBjp0Zexp-VZMKT8G7khk4rI9IK1rbZ!1015432034

Коментари