Региона

Ветеран от Втората световна война празнува своя 100-тен рожден ден в Брацигово

Брацигово. На 14 февруари 2019 г. ветеран от Втората световна война празнува своя 100-тен рожден ден, заедно със семейство, роднини и гости.

Станко Петков Граматиков е роден на 14.02.1919 г. в година в село Долно Ябълково, община Средец, област Бургас.  Дълги години е бил военен. През целия си съзнателен живот е работил в ТКЗС "Атанас Кабов" гр. Брацигово. Последният си трудов договор приключва през 1990 г. с „Бял Бор" АД гр. Брацигово, на 71 години. В разцвета на младежките си години, с риск за живота си, активно участва във II-та световна война, като  защитава родината от хитлерофашизма по бойните полета в Унгария, Сърбия и Македония. Радва се на двама сина, трима внука и две правнучки. С много жар в очите Станко Граматиков разказа за преживяванията си на фронта и любовта му към родината. За него съседите разказаха за дългогодишното си добро съжителство, за изключителната му скромна личност и за готовността му винаги да се притече на помощ.

С огромно задоволство, от Министерство на отбраната, на юбиляра бяха връчени грамота и почетен знак за заслуги към Родината от подполковник Петър Петров – началник на Военно окръжие гр. Пазарджик. От Централния съвет на съюза на ветераните от войните на България гр. София и от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България гр. Пазарджик бяха връчени поздравителен адрес, грамота, почетен знак, парична премия и книгата „ Пера при патроните", подписана от Председателя на Централния съвет на Съюза на ветераните от войните на България  доц. д-р Иван Сечанов. Наградите връчи Петко Генуров – Председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България гр. Пазарджик.

 Поздравителен адрес, почетен знак, парична премия и красив букет цветя бе поднесен и от кмета на Община Брацигово Петко Петков, 

Таня Йоргова

Коментари