Култура

Ваксините – през здравната каса

От 1 януари Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поеме плащането на ин витрото, на ваксините, изследването на онкоболни с ПЕТ скенер и интензивните грижи. До тази година финансирането извършваше Министерството на здравеопазването (МЗ). Все още не е ясно ще настъпят ли и какви промени, след като плащането на задължителните ваксини премине от министерството към касата. До март 2013-а ще се запази досегашният режим и ваксините ще се получават от кабинета на личния лекар, който и ще ги поставя (докторът пък ще си ги взима от регионалните здравни инспекции). Но какво ще стане след март, ще се реши в първите дни на новата година. С промяната на пътя на парите се появяват и нови изисквания за пациентите. Така например от ин витро процедури вече ще се възползват само здравноосигурените. Защото с бюджета на НЗОК се покриват изследвания и лечение само на редовните платци. „И занапред ще продължим да се обаждаме 2 или 3 седмици по-рано на жените, одобрени за изкуственото оплождане. Но дошли да вземат заповедта си за започване на процедурите, те ще трябва да представят и разпечатка от сайта на НАП, че са осигурени“, обясни Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе“ и член на Обществения съвет на фонда.
Докато длъжниците не погасят всички дължими вноски за последните 3 години, те няма да могат да си вземат заповедта за старт на оплодителните дейности. „Т.е. важният документ ще продължи да ги чака, никой друг няма да се възползва от него, но се налага издължаване“, добави Велчева.
И догодина българките, кандидатстващи за помощ от фонда, ще продължат да подават документите си на досегашния му адрес и пак оттам ще получават одобрителните документи. Нововъведения за онкоболните, нуждаещи се от животоспасяващото модерно изследване с ПЕТ скенер, няма. „Пациентите ще отиват в съответната болница, ще бъдат изследвани, а ние ще плащаме на лечебното заведение“, обясниха вчера от НЗОК.
Проблеми обаче се очакват с интензивните грижи. До момента за тях МЗ превеждаше пари на държавните болници. А с промяната от финансирането могат да се възползват всички лечебни заведения с интензивни легла и с договор с касата. Ресурсът от 40 млн. лв. остава и за догодина, но се увеличават болниците, които ще се борят за него. Т. е. парите може да не стигнат, а болни от реанимациите, с отравяния или кръвоизливи да останат без лечение, ако не се отпуснат допълнителни средства.

Източник / Труд /

Коментари