Общество

Българските букви в Берлин, една пещерка ни представя стих от столицата на Германия

Снимка:БГнес
Написано от Пещераинфо

Хиляди жители и гости на германската столица  ще имат възможност за среща с българските букви и поезия.

По инициатива на Българския културен институт в Берлин и на Посолството на България в Германия на 15 юни т.г. арт-инсталацията „Българските букви“ на фондация „Прочети София“ се появи в парка „Джеймс Симон“ в центъра на Берлин. Инсталацията е поздрав от българска страна по повод предстоящото Председателството на Германия на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 година.

На едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите, жителите и гостите на германската столица ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия. Проектът се осъществи с подкрепата на Министерство на културата и Държавния културен институт към МВнР, а от германска страна беше подкрепен от държавния министър по въпросите на международната културна политика към федералния министър на външните работи на ФРГ  – г-жа Мишел Мюнтеферинг и д-р Клаус Ледерер – сенатор по кутурните и европейски въпроси на провинция Берлин. Във време на криза, която скова целия свят, арт-инсталацията има уникалната възможност да привлече вниманието на широк кръг публика върху българската азбука и поезия. Тя ще гостува в Берлин през целия летен сезон, до 30 септември т.г.

Проектът „Българските букви“ представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в  латинската и гръцката азбуки – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я.  Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София под името „Скритите букви“ и  създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България. През лятото на 2019 г. проектът гостува в Париж, а в края на 2019 г. беше реализиран и в Рабат, Мароко.

Към всяка от 11-те пейки в парка „Джеймс Симон“ са приложени стихове  на немски, френски и английски език на 28 български поетеси и поети: Александър Вутимски, Блага Димитрова, Константин Павлов, Екатерина Йосифова, Николай Кънчев, Федя Филкова, Мирела Иванова, Цочо Бояджиев, Георги Господинов, Цвета Софрониева, Пламен Дойнов, Силвия Чолева, Иван Ланджев, Надежда Радулова, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Петър Чухов, Галина Николова, Стефан Иванов, Анна Лазарова,  Димитър Кенаров, Мария Калинова, Никола Петров, Миглена Николчина, Емануил А. Видински, Кристин Димитрова, Николай Атанасов и Аксиния Михайлова. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латинската и гръцката азбуки, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

През месец септември в парка „Джеймс Симон“, както и в Българския културен инситут в Берлин, ще се проведат и специално организирани поетически четения с участие на някои от авторите. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видяни от хиляди жители и гости на Берлин, което прави инициативата изключително видима и достъпна за широк кръг публика.

Тодора Радева (куратор и продуцент), Кирил Златков (художник) и Иван Иванов (архитект) са авторите на арт-инсталацията „Българските букви“.

Една дама от Пещера – Катя Костова от Арт театър, ще ни прочете стих от буквата Е.

Българските букви в Берлин 2020#bkiberlin

Публикувахте от ART Theater в Понеделник, 15 юни 2020 г.

Коментари