Култура

България- предпочитана дестинация за здравен туризъм

Написано от Пещераинфо

България е сред страните, които комбинират ниски цени на медицинските услуги с професионален опит на медицинския персонал и могат да се превърнат в предпочитана дестинация за така наречените здравни туристи, отбелязват Ройтерс и британският в. „Индипендънт“, като се позовават на публикуван днес доклад на компанията за анализи Икономист интелиджънс юнит.

В цитираната от БТА статия се казва още, че все повече западняци ще търсят по-евтино лечение зад граница, като Франция, САЩ и Германия се очертават като водещи дестинации за здравните туристи. Освен България, Полша, Мексико и Индия  също съчетават ниските цени в сферата на здравеопазването с опита на здравния персонал и също могат да станат предпочитани дестинации за здравен туризъм, се посочва в доклада. Това ще създаде в тези страни повече работни места в сферата на здравеопазването и ще е източник на приходи.  Със застаряването на населението в някои западни страни бюджетите на здравните им системи бяха намалени и това

принуди хората да търсят по-евтино лечение в чужбина. Някои предпочитат такова лечение, защото в родината им то не се покрива достатъчно добре от националните здравни системи или от частните медицински застрахователи.

Най-популярни за здравните туристи са леченията на стерилност, пластичната хирургия, стоматологичните лечения, смяната на тазобедрената става, лазерните операции на очите и др.

В доклада се предупреждава, че този здравен туризъм крие рискове. Опасни бактерии могат да се разпространят чрез него по целия свят.

През 2013 г. влиза в сила нова европейска директива, съгласно която пациенти от страни от ЕС, лекували се в други страни от ЕС, ще могат да възстановят средствата за лечение. Тази директива само ще увеличи тенденцията за здравен туризъм, се посочва в доклада, цитиран от „Индипендънт“.

Коментари