Култура

Бъдете отговорни-прегледайте се!

Пазарджик.За шеста поред година „Сдружение за онкоболни и приятели” ще участва в Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която традиционно се провежда през последната седмица на месец януари – от 21-ви до 25-ти януари.

Тази година в рамките на инициативата в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. “Александър Стамболийски” № 16 прегледи ще проведат хирург и гинеколог .

На 22 януари от 10:00 до 12:00 часа д-р Прокопи Копев ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза, съобщи председателят на Сдружението Мария Чергарова.

Д-р Теодора Досева – онколог-гинеколог ще извърши профилактични гинекологични прегледи с взимане на цитонамазка на 23 януари от 10:00 до 16:00 часа. Прегледите са на цена от 15:00 лв. В рамките на обявените часове няма да бъде необходимо направление за специалист.

За предварително записване желаещите дами могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес.

Целта на кампанията ни отново е осъзнаването на борбата срещу рака не като отделна съдба, а като задача на цялото общество, разказва Мария Чергарова.Която не пропусна да отбележи,че дейностите на центъра срещат сериозна подкрепа от местните институции и лечебни заведения.. Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката.

В България преди повече от дванадесет години първите профилактични гинекологични прегледи и прегледи за рак на гърдата бяха инициирани именно от Сдружението ни в Пазарджик. Организацията ни продължително време фокусира вниманието на обществото за необходимостта да се научи колкото може повече за болестта рак и най-вече за често срещаните локализации при жените и това сигурно успя да ги накара да превъзмогнат страха от преглед, осъзнавайки, че навреме направен той спасява живот, Коментира в заключение Мария Чергарова.

Коментари