Общество

Благовест Пунев: Отново трябва да се завърти конституционната рулетка

Написано от Пещераинфо

„Това гласуване е еднозначно. Не може да се каже, че няма да се приеме отказът. Явно това ще е една констатация, че мандатът е оттеглен“. Това заяви конституционният съдия Благовест Пунев в студиото на „Денят започва“.

„Счита се, че мандатът е неуспешен не само когато не се е стигнало до внасяне на проектокабинет, но и тогава, когато не се е постигнало съгласие, според чл. 99, ал. 5 от Конституцията. Това значи, че отново трябва да се завърти конституционната рулетка“, каза Благовест Пунев.

На въпрос трябва ли този казус да се внесе за тълкувателно питане в Конституционния съд, за да се изчисти процедурата, Пунев заяви, че съдът трябва да е последователен в своята практика и не трябва да нарушава онова, което сам е приел за прилагане.

Това е принципът за унифициране и уеднаквяване на практиката. Според него една ревизия е проява на еволютивно тълкуване, но се допуска тогава, когато обществените обстоятелства са се променили.

„Ако се разбира, че мандатът е успешен, независимо, че се е провалил в парламента поради това, че не се е постигнало съгласие, то трябва да се върви към избори. Би трябвало изрично да се каже в Конституцията, че се възобновява процедурата по проучвателния мандат, но такъв текст липсва“, уточни Пунев.

Благовест Пунев заяви, че Конституцията мълчи по въпроса, ако има две парламентарни групи с еднаква численост от депутати. По думите му тълкувателното правомощие е самоцелно тълкуване на Конституцията вън от конкретен казус.

„За да има тълкуване, трябва да има правен интерес, а правният интерес се определя от това дали има противоречиво прилагане на конституционни норми“, заяви конституционният съдия.

Според Пунев най-слабата част от Конституцията е разделът за съдебната власт, който се нуждае от промени и поправки.

Коментари