Институции Общество

Биовет посрещна зрелостници за държавен квалификационен изпит

Написано от Пещераинфо

Държавен квалификационен изпит положиха осем деца от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ в производствената база на „Биовет“ АД на 30 май, на 1 юни предстои вторият изпит, разказа инж. Георги Щерев.

Учениците са абитуриенти от учебното заведение и са избрали да се обучават в специалността „Технологично биопроизводство“. Те са завършили петгодишния курс на обучение, като са втория випуск с дуална форма на образование, поясниха техните преподавателки инж. Анета Гакева и инж. Цветана Петрова. Според тях учениците са се представили много добре на първия си практически изпит. Двама от тях ще започнат работа в „Биовет“АД през тази есен.

Най-голямото преимущество на дуалното обучение е това, че учениците се обучават в реална среда, а след завършването си веднага могат да започнат работа в производството или да продължат образованието си във ВУЗ. На територията на нашата област дуално обучение се осъществява в Панагюрище, Велинград и Пещера.

ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ предлага възможността бъдещите средношколци да се обучават в две професии „Биотехнолог“ и „Лаборант“. Училището има договор с „Биовет“ АД, където учениците практикуват придобитите умения при специално обучени наставници.

„Ние не бихме могли сами, без разбирането и съдействието от страна на „Биовет“ да стартираме такова обучение.

В лицето на ръководството на „Биовет“ ние открихме коректен и солиден партньор, който е силно заинтересован. Защото дуалната система  на обучение предполага и изисква изключително голям ангажимент от страна на партньорите.

И така учениците излизат със знания, умения и компетентности. Това са не само професионални умения, а и социални компетентности, за което нашето общество изпитва сериозен дефицит.“ – казва Славия Златанова, директор на ПГХВТ „Атанас Ченгелев“.

„Общият брой на учениците завършващи училището е 22-ма. Абитуриентският им бал мина на 24 май, а след 20 юни ще се състои и церемонията по връчването на дипломите им за средно образование.“ – поясни директорката.

Коментари