Общество

„Биовет“ осигури 20000 риби за зарибяването на Стара река

Написано от Пещераинфо

Леко замътнена вода и прохладно време това са подходящите условия за зарибяване, разказаха петнадесетината доброволци, които днес обогатиха с малки рибки течението на Стара река от Батак до Пещера.
Американската пъстърва е закупена от най-близкото рибовъдно стопанство, защото изисква специфично транспортиране, съобщи Николай Христов, председател на рибарско сдружение „За Стара река“ – Пещера. Средствата за 20 000 рибки са осигурени и платени от „Биовет“АД – гр. Пещера, отделно от това със средства на самото сдружение са закупени още 10 000 рибки.
Подкрепа на доброволците оказаха и представители на велинградското сдружение „Нилет“, както и служители на „Биовет“АД.
Общо тридесет чувала със зарибителен материал от 0,5 до 1 милиграм бяха разпределени в колите на доброволците. А по петнадесет от тях бяха пуснати в реката на територията на двете съседни общини. Преди началото на акцията бе проведен инструктаж за всички участници. Зарибяването отне около три часа.
На предаването на рибките присъстваха представители на ИАРА и ИАГ, то се случи на разклона на пътя между Батак и Нова махала.
За да попаднат в реката рибките трябваше да престоят по петнадесет минути в чувалите, потопени в бързеите на Стара река. След това те бяха прехвърлени в кофи и поеха по течението на разстояние от километър по цялото протежение на реката.
„Хубаво е рибата да не се пуска във вирчета, тъй като при наличието на по-големи риби, малките бързо стават тяхна храна. Пускаме ги там, където водата е по-бърза и няма опасност да бъдат изядени. От цялото количество най-вероятно ще оцелеят две-трети, но това означава, че след около година рибарите ще могат да се радват на добър улов.“ – каза Мариян Христов от сдружението.
След приключването на зарибяването доброволците събраха в празните чували поредната порция с отпадъци оставени от небрежни туристи. Миналата събота те се включиха и в почистването на язовир Батак, където са почистили 70 % от крайбрежието на водоема.

Коментари