Институции

„Биовет“ бе тема на днешната сесия

Пещера.Площадката върху, която „Биовет“ АД подготвя изграждането на нов завод е отредена за промишлени нужди още през 2004 г., стана ясно днес на сесията на ОбС-Пещера, където бе разгледана информацията относно бъдещото строителство на нов завод а фармацевтични продукти и хранителни добавки. От Община Пещера информираха, че са издали общо 6 разрешителни за подготовка на строителството. Такъв обект обаче е от категория 1 и е в правомощията на ДНСК относно контрола. „Ние не сме разследващ орган, инвестицията е частна. Има ли доказателства, че има нарушения?“, попита от трибуната общинския съветник Петър Хамаджиев колегите си. „Ние не можем да издаваме присъди“, допълни той. От друга страна Георги Смилянов от групата на БСП, които поставиха въпроса със законността на дейностите върху терените на „Биовет“ каза пред съвета, че благодари за становището,в отговор на притесненията на обществеността. /Пещераинфо го публикува вчера/.

По желание на общинските съветници изпълнителният директор на „Биовет“АД Ангел Желязков представи проекта на инвестиция. В кратката презентация бе споделено, че заводът в центъра на Пещера е построен през 1961 г. През 2000 г. е закупен, запазен и до днес. В момента продукцията на предприятието се изнася за повече от 95 държави и има над 5000 клиента. В него работят 1124 човека, като 755 са от град Пещера и 58 от двете села на общината. Сумата за заплати годишно е 20 милиона лева, по-голямата част от тях остават в Пещера. През 2016 г. „Биовет“ е платил на община Пещера данъци в размер на 352 000, през 2017 тази сума е 435 000 лв. След 3 години заради новите сгради тази сума най-малкото ще се удвои.

Пречиствателните съоръжения в новия завод, ще бъдат изградени от независима фирма.

„Работим, за да изчистим миризмите до край при сегашното ни производство. Проучванията ни отведоха до датска фирма, която предлага специални карбонови филтри, които ще бъдат монтирани в новото производство, а успоредно с това и в старото“, коментира Желязков. В момента пречистващите съоръжения са на три нива Прахов филтър-Скрубер-Озониране и четвъртото ще бъде новият филтър.

В новото производство ще работят 150 човека, а още 400 се очаква да бъдат ангажирани в други фирми свързани с него.

Повече подробности за бъдещия завод ще бъдат изнесени на утрешното обществено обсъждане от 14.00 ч. в хотел „Домейн“.

Коментари