Институции

Бившите служители и работници в „Сокола“ плашат с гражданско неподчинение

Написано от Пещераинфо

Пещера. Над 60 бивши работници в  „Сокола” АД и дъщерните фирми на дружеството се събраха на протест срещу забавеното повече от година изплащане на заплатите във фирмата. Ако скоро няма конкретни действия в посока изплащане на възнагражденията, протестиращите заявиха, че ще започнат гражданско неподчинение. С недоволните днес се срещнаха кмета Стелиан Варсанов и народния представител д-р Красимира Симеонова. Те за пореден път обещаха пълно съдействие на ощетените работници. Миналата година 95 работници и служители са предявили искове в Районен съд Пещера за парични искания. Част от делата вече са приключили, като исковете са признати за основателни и на работниците са издадени изпълнителни листове за събиране на дължимите суми. Това се казва в отговор на депутатското питане на Борислав Стоянов към социалния министър Тотю Младенов. За сега обаче реални действия по събиране на дължимите пари въз основа на съдебните актова няма. „Сокола” АД и дъщерните фирми дължат заплати на над 100 човека, като размера на неизплатените възнаграждения възлиза на стотици хиляди левове.
До сега дирекция „Инспекция по труда“ в Пазарджик е извършила осем самостоятелни проверки във въпросното дружество, като в хода им са наложени 38 броя предписания, основно за отстраняване на нарушения във връзка с изплащането на възнаграждения. На работодателя са връчени и шест акта за установените административни нарушения и са издадени наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкции в граници от 1500 лв. до 15 000 лв. за неизпълнение на предписания и неизплатени трудови възнаграждения, заяви министър Младенов.
При последната проверка в дружеството, извършена от Инспекцията на труда, се е установило, че на работещите в предприятието охранители са изплатени трудови възнаграждения в размер на 200 лв. на човек за периода от януари до март 2011 г. По този начин работодателят не е гарантирал изплащане на трудовото възнаграждение в размер на 60 на сто от брутното трудово възнаграждение.

Коментари