Култура Общество

Библиотеката ще организира Бебетека и Разказвач на приказки

Пещера.Една от инициативите на Библиотеката при читалище „Развитие“, която ще бъде финансирана от програмата на Лидл е създаването на Бебетека, научи Пещераинфо. Идеята е да се трансформира библиотеката в мотивираща. динамична и забавна социална среда и в същото време да привлече деца и родители да се наслаждават на четенето. Очаква ни пълна трансформация на детския отдел.

Създаването на подходящо обзаведен детски кът в библиотеката с цел да се стимулира удоволствието от четенето у децата, които са днешните и бъдещите читатели е първата стъпка към реализацията на тези задачи, споделят библиотекарите. В тези пространства, предназначени за тях, децата ще се чувстват не само уютно, а и стимулирани за различни творчески дейности.

Ще има и друга инициатива – Разказвач на приказки. Това ще е устна форма на изразяване, която е част от народната култура и творчество.Тук особеното е, че не само ще се разказват истории, а ще се търси и провокира активното участие на слушателя или зрителя, въвличайки го емоционално в разказа. Разказвачът,  трансформира историята в реални и напрегнати преживявания, които стимулират измислици и фантазии у тези, които ги слушат. От друга страна, героите на приказките са носители на мисли, чувства и културни ценности.Тези приказки ще бъдат едно прекрасно преживяване- обогатяващо, забавно, поучително и изненадващо. Защото в света на приказките, всичко е възможно! Разказването на приказки е вид изкуство, което благодарение на разказвача оживява и дава естетическа наслада чрез думите.

Целта на проекта е младите семейства да бъдат привлечени да прекарват част от свободното си време в библиотеката с децата си, да бъдат запознати със съвременните тенденции за ранно личностно развитие и изключителната роля на четенето в него.

 

За финансирането и правилата на Лидл четете тук.

Коментари