Институции Култура Общество

Библиотеката отличи две творби от конкурса за 14 февруари

Написано от Пещераинфо
По повод деня на любовта, библиотеката при НЧ”Развитие 1873”, отправи предизвикателство към младежите от училищата в град Пещера, да напишат писмо, есе, стих за обич.
В литературния конкурс са се включили 18 ученика от 4 училища в града, съобщиха от културната институция.
„В творбите на младите автори открихме не просто думи, а отражение на дълбоките чувства и емоции, които ги вълнуват. На 14 февруари наградихме с грамоти всички участници в конкурса, а за победителите : Ерен Камберов – I-во място и Димитър Антонов- Поощрителна награда, имаше и специални подаръци“, се казва още в съобщението.
От Библиотеката публикуваха и творбите на двамата талантливи автори:
Обич
Неканена гостенка в моето сърце
го парна с дъх, брокат и ангелски криле.
С ангелска нежност като облачен памук,
остави го без сили, без думи и без звук.
И ето я – от обичта душата затанцува,
от първо като птичка, а после все по –щуро…
И танцът става весел, и тялото се рее,
цъфтят лалета, рози и всичко аленее…
А вътре в теб горчиво–сладки пасианси
редят добро и лошо и никакви нюанси
не искам – само обич
и сребърни лъчи по моето лице.
Полъхва вятър, носи аромат на рози и море.
Ръцете си разтварям и нека са криле,
понесли ни през огън и любов.
В прегръдката светът е розов и е нов.
Унесено разбирам : „Момче, недей да бягаш,
тя , любовта, е нещото, което заслужаваш.“
Сърце отварям и внезапно осъзнавам:
не мога вече сам напред да продължавам.
Ерен Камберов 9 клас, СУ „Св. Климент Охридски“
ОБИЧ
Обичта е чувство, което всеки иска да изпита. То се изразява чрез подкрепа, упора и окуражаване в живота. Когато обичта е истинска и искрена, може да се каже, че е едно от най-хубавите чувства. Но както и хубава, обичта може да бъде и болезнена. Хората казват, че да обичаш, значи да те боли, само този, който не е обичал, не знае какво е болка.
Ние изричаме думите „обичам те” всеки ден, но не всеки си дава сметка, че тези думи крият голяма сила.Те може да служат за изразяване на чувства за мотивация и за още много хубави неща, но също така може и да съсипват животи. В днешно време много хора злоупотребяват с обичта на другите и я използват за цели, които нараняват. Точно от това страда днешното поколение, а именно от липсата на истинска обич. За повечето това са просто думи, но произнесени на даден човек, те може да означават много.
Но въпреки трудните времена в които живеем, истинската обич съществува. Все още има хора, които са готови да пренебрегнат себе си, само и само човекът до тях да се почувства оценен и специален.
Истинската обич не се създава, тя се намира. Може да отнеме време, но за всеки човек тя съществува под различни форми. Нещо, което повечето хора правят, а не трябва е това, че се отказват от търсенето й. Пътят към всяко щастие е осеян с трудности и разочарования, но краят си заслужава. Няма нищо по-хубаво и ценно от това да знаеш, че ще получиш подкрепа и в добри и лоши моменти от човека, който седи до теб, без значение какъв си. Но за да те обичат, трябва и ти да обичаш. Всичко трябва да е взаимно, за да бъде истинско.
Затова веднъж срещнеш ли човек, който е готов на всичко за теб, не трябва да се изпуска. Обичайте за да ви обичат!
Димитър Антонов – 10а клас, ПГХВТ „Атанас Ченгелев”

Коментари