Институции

Безотговорно отношение на животновъдите по проблема с животните по пътищата

Написано от Пещераинфо

Пещера.По инициатива на кмета на Община Пещера Николай Зайчев се проведе поредната четиристранна среща, посветена на проблемите с допускането на безстопанствени животни извън регламентираните зони за паша. В срещата участваха експертите на Община Пещера, началникът на полицейското управление гл.инспектор Елена Абаджиева със свой екип, официалният ветеринарен лекар д-р Тодор Апостолов и едва трима, от общо 17 животновъди в общината.

Отношението на животновъдите бе прието като нежелание да се работи за решаване на проблема, в основата на който са те самите. Реално работата на институциите е следствие от появата на проблема, коментираха експертите. Те се включват в процеса, когато той вече е започнал, тоест появило се е животно, независимо дали това е кон, крава, овца или др. Едностранно институциите не могат да решат този проблем, без активното участие на собствениците на чифтокопитни животни.

„Откакто г-н Зайчев е кмет ние подписваме работни карти за идентифициран местен проблем и се правят регулярни срещи, нещо което в другите общини не се случва“, коментира полицейския началник гл.инспектор Абаджиева. По нейните думи там проблема със свободното движение на животните е много по-сериозен.

Още по темата във видеото:

Според ветеринарния лекар д-р Апостолов, в община Пещера институциите, обединени, се справят с проблема и са давани за пример с единодействието си. „Ние на практика нямаме проблеми с безстопанствени животни. Ние имаме проблеми с животните на стопаните“, коментира д-р Апостолов. Той припомни, че заловено животно без чип или марка подлежи на умъртвяване.

Създадена е добра организация, има къде да се прибират заловените животни с известен собственик, процедурите се спазват. За всяко задържано добиче се заплаща отделна глоба.

Това стана причина при последния случай, когато бяха задържани 14 коня, собственикът да ги изостави, за да не плати санкция от 1400 коня. Всъщност откакто тези коне са прибрани от Общината няма проблеми по най-невралгичната отсечка – пътя между Пещера и Радилово. Там се случи и най-тежкият пътен инцидент, предизвикан от кон, при който пострада човек.

За този път, като превантивна мярка, от полиция са предложили на Областно пътно управление да бъдат сложени пътни знаци А 21 за възможна поява на домашни животни. Както и да се ограничи скоростта, която в момента е 90 км, а теренът не предполага движение с такава скорост.

Освен това от полицията смятат, че трябва да има законодателна инициатива за завишаване на санкцията към собствениците на животни по Закона за движение по пътищата. В него е регламентирано, че биологичните единици трябва да бъдат направлявани от собственика. Ако това не се случва санкцията е едва 30 лв., което не стряска недобросъвестните животновъди.

Присъстващите на срещата собственици на животни също споделиха мнение. Според тях животните трудно се спират. Като пример бе посочен пътя за Батак, където в отсечката пред ВЕЦ Пещера се отглеждат около 100 крави и понякога някои от тях успяват да избягат. За това един от животновъдите призова и в този участък да има ограничение на скоростта.

От полицията пък апелираха, особено през почивните дни, стопаните да бъдат много внимателни, защото през община Пещера трафикът се увеличава от туристите.

Предстои нова среща по темата. Ако и тя не бъде уважена от животновъдите, кметът Николай Зайчев предупреди, че ще бъдат прекратени договорите им за ползване на площи за пашуване.

 

Коментари