Общество

Атанасовден е, какво да сложим на трапезата

Написано от Пещераинфо

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.  В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“. Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата , шарката и сината пъпка (антракс).  За умилостивяване на шарката се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия колят черно пиле или кокошка, които се приготвят с ориз и се раздават на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Именници: Атанас (от гр. атанатос-безсмъртен), Атанаска, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Трайка.

На Атанасовден няма нужда от прасета, агнета и шарани, Светецът иска само питка с мед и пиле да има на трапезата ни.

Пиле с ориз

Порции: 3-4
Време за подготовка: 45 минути
Време за готвене: 15 минути
Общо време: 60 минути
Необходими продукти:

800 гр пилешки бутчета
200 гр. ориз (1 чаена чаша)
60 гр. краве масло
чубрица
черен пипер
сол
Как да си приготвим Пиле с ориз

Месото се сварява цяло в подсолена вода.
Оризът се задушава в маслото, след което се залива с 3 ч.ч. бульон от пилето и се вари, докато поомекне, но все още има течност – около 3 минути.

В намазана с мазнина тавичка се изсипва оризът, а върху него се поставя месото. Поръсва се с черен пипер, чубрица и сол и се запича във фурната. Поднася се със салата според сезона.

Намажете още топла питката с малко мед и я раздайте за здраве. Да Ви е вкусно !

Коментари